lördag, september 20, 2014

Ett tjeckiskt tips inför Bokmässan: Petra Hůlová kommer

Om några dagar börjar Bokmässan och på bokbloggarna tipsas det flitigt om intressanta programpunkter. Trots att temat är brasiliansk litteratur är jag väldigt glad över att min tjeckiska favoritförfattare Petra Hůlová gästar bokmässan för att hålla seminarier och delta samtal med andra internationella författare (t.ex. Andréa del Fuego från Brasilien) och dem vill jag förstås tipsa alla er andra om för hon är verkligen värd att lyssna på (och läsas). Och jag kan äntligen få mitt exemplar av hennes senaste bok signerat när det inte gick vägen i somras.

1. Hotellrum och kaféer: författare på resa

Romain Puértolas och Petra Hulova samtalar om att skriva och att resa. Går det att förena?

Datum & tid: fredag 26 sep kl. 12:00 - 12:30
Plats: C04:01
Arrangör: EUNIC, Franska institutet, Tjeckiska centret
Språk: Engelska
Kod: Mo13681
Monterprogram, ingår i entrébiljetten.

2. Kvinnliga resenärer

Har kvinnliga resenärer, verkliga och litterära, ett annat perspektiv på sina resmål än manliga resenärer? Bemöts kvinnor, framförallt de som färdas på egen hand, på ett annat sätt än män? Finns det särskilda gränser som en kvinnlig resenär måste överskrida i förhållande till samhällets förväntningar på den ”goda modern”? Kan en kvinna lämna sina barn för att söka äventyret? Medverkande: Daniela Zeca-Buzura (Rumänien), Dominique de Rivaz (Schweiz) och Petra Hulová (Tjeckien).

Datum & tid: fredag 26 sep kl. 13:00 - 13:45
Plats: E4
Arrangör: EUNIC, Rumänska kulturinstitutet, Schweiziska Ambassaden, Tjeckiska centret Stockholm, Svenska institutet
Språk: engelska och rumänska tolkad till engelska
Kod: Fr1300.3
Seminarium, seminariekort erfordras.
Moderator: Françoise Sule, universitetsadjunkt i franska, Stockholms Universitet.
3. In från periferin

Allt fler unga författare når avsevärda framgångar med sina debutromaner, storsuccéer som tvingar dem att konfrontera litterär framgång med dess konsekvenser. En annan intressant tendens är att läsarna söker sig till berättelser av författare med mångkulturell bakgrund. Författare vars personliga erfarenheter ger dem förmågan att nalkas verkligheten från flera perspektiv samtidigt. Den portugisiske författaren Ricardo Adolfo, som bland annat skrivit Mizé, diskuterar framgångens efterdyningar tillsammans med den tjeckiske författaren Petra Hůlová, som debuterade med Allt detta tillhör mig, och den katalanska författaren Najat El Hachmi.

Datum & tid: fredag 26 sep kl. 17:00 - 17:45
Plats: H1
Arrangör: Institut Ramon Llull, Camões IP och Tjeckiska Centret
Språk: engelska
Kod: Fr1700.1
Seminarium, seminariekort erfordras.
Moderator: Andreas Ekström, journalist.
Hur ser framtiden ut och vilken är kvinnans roll i landet, där hälften av befolkningen är nomader? (Boktips: Allt detta tillhör mig)

Datum & tid: lördag 27 sep kl. 11:00 - 11:20
Plats: Internationella Torgets Stora Scen, H-hallen
Arrangör: Rámus förlag
Kod: Mo13526
Scenprogram, Monterprogram, ingår i entrébiljetten.

För medborgarnas bästa, en vass roman om Tjeckoslovakien före och efter 1989. Författaren Petra Hulova i samtal med Per Bergström.
Datum & tid: lördag 27 sep kl. 12:00 - 12:25
Plats: Internationella Torgets Lilla Scen, H-hallen
Arrangör: Lilla Scenen i samarbete med Rámus förlag
Språk: Engelska
Kod: Mo13637
Scenprogram, Monterprogram, ingår i entrébiljetten.Hur påverkar ett annat kulturellt perspektiv ett författarskap? Gabriella Håkansson samtalar med Petra Húlova.
Datum & tid: lördag 27 sep kl. 14:00 - 14:30
Plats: C04:01
Arrangör: EUNIC, Tjeckiska centret, Svenska institutet
Språk: Engelska
Kod: Mo13675
Monterprogram, ingår i entrébiljetten.Kan fiktionen ge oss en bättre förståelse av vår samtid? Hur förhåller man sig som författare till berättelsen om den egna historien? Andréa del Fuego, Brasilien, och Petra Hůlová, Tjeckien, är två författare som har skildrat omvälvande skeenden i sina länders historia genom berättelser om enskilda livsöden. del Fuegos Syskonen Malaquias är en unik skildring av tre gripande livsöden i brytpunkten mellan modernitet och tradition. I berättelsen om det hårda livet på den brasilianska landsbygden på 1900-talets första hälft framträder en drömsk verklighet i flera lager. Sammetsrevolutionen och 1989 års stora samhälleliga förändringar står för dörren, en demokratisering som inte välkomnas av berättaren i Hůlovás För medborgarnas bästa. För henne är den kommunistiska mönsterstaden Krakov i Tjeckoslovakien kanske inte den bästa av världar, men det är den bästa som finns att tillgå.

Datum & tid: lördag 27 sep kl. 15:00 - 15:45
Plats: H1
Arrangör: Brazilian Ministry of External Relations, Embassy of Brazil in Stockholm, Ministry of Culture, Government of Brazil, Natur & Kultur, Tjeckiska Centret
Språk: engelska och portugisiska tolkad till engelska
Kod: Lö1500.8
Seminarium, seminariekort erfordras.
Moderator: Görrel Espelund, journalist.

Jag har tidigare bloggat om Petra Hulová - läs t.ex. här klicka dig sedan vidare.