söndag, september 21, 2014

Årets vackraste bokomslag?

Under förra årets premiäromgång av Stockholm literature lyssnade jag på ett samtal mellan författaren Merethe Lindström och konstnären Mamma Karin Andersson och skrev sedan så här om samtalet:
De pratade om paralleller i deras verk och Karin Mamma Andersson visade bilder på några av sina målningar som hon tyckte uttryckte ungefär samma känslor, stämningar, tomheter och tystnader som romanen Saknade. "Som om vi var i samma vatten och simmat," sa Karin M Andersson. Det var en mycket bra idé att förena en visuell ordkonstnär och en bildkonstnär på det här sättet och visa hur den enes målningar tangerar den andres texter - reducerade målningar och reducerade meningar, små skiftningar och detaljer som gör människors avtryck i verkligheten synliga, långsamheten och inzoomningen som finns tydliga i bådas verk. Det var otroligt intressant.
Ännu mera intressant är vad som händer nu. Det är nämligen så att detta möte mellan författaren och konstnären har resulterat i något så handgripligt som ett bokomslag.

Bilden är lånad från förlagets fb-sida.


I dagarna utkommer Merethe Lindströms nya novellsamling Arkitekt i svensk översättning och boken pryds av en målning av Mamma Karin Andersson. Jag tror att jag redan nu utropar omslaget till årets absolut vackraste, för det är ju svårslaget.