onsdag, augusti 27, 2014

Summering: Hur har det gått med sommarläsningen?

Sommaren är visserligen inte helt över än, även om det känns så i luften och på ljuset och för att jag har jobbat i tre veckor redan, men det där med sommarläsningen kan jag lugnt dra ett streck under och summera resultatet. När det gäller böcker är det oåterkalleligen höst för boknyheterna kommer tätt nu.

Någon gång i juni, när jag planerade min sommarläsning som var tänkt att pågå till och med slutet på augusti, skrev jag upp 13 titlar på listan men att jag höll mig slaviskt vid den kan man knappast beskylla mig för. Så här såg listan ut:

Swanns värld (Marcel Proust, Frankrike)
Min kamp 6 (Karl Ove Knausgård, Norge)
Vägen till Bålberget (Therese Söderlind, Sverige)
Hägring 38 (Kjell Westö, Finland)
Sankmark (Jhumpa Lahiri, USA/Indien)
Öde (Christine Falkenland, Sverige)
Spjärna mot udden (Christine Falkenland, Sverige)
Salladsnätter (Vanessa Barbara, Brasilien)
Hjärtat jagar allena (Carson McCullers, USA)
Barnmorskan (Katja Kettu, Finland)
Sorgesång för Easterly (Petina Gappah, Zimbabwe)
Vilda svanar (Jung Chang, Kina)
Svekets sommar (Hong Ying, Kina)

Av dessa 13 böcker har jag läst ut 8 sedan midsommar, men å andra sidan har jag också läst (eller lyssnat på) några andra titlar, se listan nedan. Länkar går till de recensioner som är klara:

Till mamma på mors dag (Doris Dahlin, Sverige) mp3
Oceanen vid vägens slut (Neil Geiman, England) mp3
4 novellixer, svenska författare
3 novellixer, blandade författare
Sagas bok. En trovärdig historia (Elsie Johansson, Sverige)
1984 (George Orwell, England) mp3
Till träden (Åsa och Mats Ottosson, Roine Magnusson)
Ut ur Kalahari (Lasse Berg, Sverige) mp3
Alfabet (Inger Christensen, Danmark)
Hundra år av ensamhet (gabriel Garcia Márquez, Colombia)
Babettes gästabud (Karen Blixen, Danmark) - radioföljetong 
Miss Jean Brodies bästa år (Muriel Spark, Skotland)
Kärlek, vänskap, hat (Alice Munro, Kanada) mp3
Livbåten (Charlotte Rogan, USA)
Gotland (Mariusz Szcygiet, Polen)


Alla böcker var mycket bra men mest nöjd med är jag förstås med att jag kan "pricka av" Proust och Knausgård. Särskilt Knausgård var inte att leka med, men det endast på grund av omfånget. Största överraskningen var Oceanen vid vägens slut för det är en bok utanför min bekvämlighetszon och jag blev helt såld. Annars var det övervägande kvinnliga författare som har skrivit böckerna, vilket känns bra. Jag är också nöjd med den geografiska spridningen - tolv olika länder är representerade.

Hur var din sommarläsning?