tisdag, juli 15, 2014

Tv-tips: en intressant dokumentär om J.D. Salinger

I gårdagens K-special visades en mycket intressant dokumentär om författaren till kultromanen Räddaren i nöden, J.D. Salinger (1919-2010). Filmen Gåtan J.D. Salinger finns tillgänglig på svt play t.o.m. den 13 augusti 2014 och jag vill verkligen rekommendera den för den ger en unik inblick i Salingers författarskap och personlighet. När Salinger dog 2010 hade han inte publicerat något på 45 år, så visst inställer sig frågan varför det var så. Regissören Shane Salerno arbetade med dokumentären i tio års tid och resultatet är mycket sevärt.

Det enda fotot som visar Salinger när han skriver Räddaren i nöden.

Mitt exemplar av boken.
Jag var tvungen att gräva fram mitt exemplar av romanen för att bläddra i den lite grann och undrar om jag kanske skulle läsa om den. Skulle läsningen och förståelsen bli annorlunda efter att jag har sett dokumentären? Det vore intressant att veta. Jag läste Räddaren i nöden 2011 och mitt blogginlägg om boken finns att läsa här.

Första meningen i Räddaren i nöden är så här:
Det första ni vill veta - ifall ni verkligen vill höra den här historien - är antagligen var jag är född och hurdan min jävla barndom var och vad mina föräldrar gjorde innan dom fick mej och sånt där David Copperfield-larv, men uppriktigt sagt så har jag ingen lust att tala om det. (Övers. Birgitta Hammar, 1953)