torsdag, juli 03, 2014

Sommarnumret av Karavan är ett toppen nummer

Sommarnumret av litteraturtidskriften Karavan är fullspäckat med härlig läsning. I ett mycket intresseväckande reportage om kinesisk litteratur sprungen ur händelserna på Himmelska fridens torg för 25 år sedan nämns det ett flertal romaner, både nya och äldre, som har massakern den 4 juni 1989 antingen som huvudtema eller bakgrund. Bland annat omnämns Svekets sommar av Hong Ying och då blir jag påmind om att denna lilla roman faktiskt står oläst i bokhyllan och jag går genast ner för att hämta den och placera den överst i sommarens läshög.

Karavan kom för bara några dagar sedan och jag har inte läst hela tidskriften än, men den långa intervjun som finns där med Roberto Bolaño (från 2005) avnjöt jag nästan omgående. Det är en både allvarsam och rolig intervju om såväl det personliga som det allmänmänskliga och, självklart, om litteratur. Ännu en påminnelse till mig - De vilda detektiverna ligger olästa även de.


Sedan finns det artiklar som handlar om afrikanska barnböcker (Anna bloggar om artikeln), iranska kvinnliga författare, om fängelselitteratur i Burma, om Gabriel García Márquez och annat smått och gott. Ett toppen nummer, jag säger det.

Nästa nummer kommer i september och då är temat givet: Brasilien. Det ser jag fram emot, liksom att besöka Karavans monter på Bokmässan och kanske handla några äldre nummer av tidskriften.