onsdag, juli 23, 2014

Jag har hittat en skatt

Varje gång jag bor hemma hos min mor söker jag grundligt igenom hennes bokhyllor. Alla böcker har stått där i åratal, jag vet exakt vilka de är, har till och med läst de flesta av dem. Ändå hoppas jag alltid att upptäcka någon gammal favorit som jag tidigare har "missat". Sannolikheten att en upptäck skulle ske är inte stor men idag har det hänt och jag är överlycklig.

Jag har hittat en skatt. En tunn bok med ett klarblått omslag och en teckning av en flicka på omslaget, jag minns den och hur jag läste den och blev fascinerad av som 13-14-åring. Det är en roman av Colette som på svenska heter Tidig blomning (Le blé en herbe) och som var en av de böcker jag idag ser som avgörande i min utveckling till läsare. Handlingen har jag inget minne av, men däremot minns jag klart och tydligt känslan som berättelsen gav mig då när jag var en nybliven tonåring. Tidig blomning är en berättelse om kärlek och en flickas vuxenblivande. Nu ska den få flytta hem till Sverige och få en hedersplats i bokhyllan. 

Det syns att boken har lästs flitigt, även av syrran.

Utgåvan innehåller fina illustrationer.