torsdag, juli 24, 2014

I Tjeckien frodas boken

Igår gick ägnade jag halva dagen åt mitt "tvivelaktiga" nöje att besöka Brnos talrika bokhandlar. Jag gick från den ena till den andra, klämde på böcker i massor, andades in nyboksdofterna och "kartlade" årets tjeckiska bokutgivning. Det var väldigt roligt.

Det finns minnst fem stora, fristående bokhandlar i centrum, alla med massiva hyllor från golv till tak och långbord fulla med böcker. Några av affärerna är i två våningar, böcker, böcker, böcker. Två har ett café också samt wi-fi. Trista bokhandelskedjor av typen Akademibokhandel existerar inte. 


Mest gillar jag att titta på klassikerserier och serier med världslitteratur som olika förlag satsar på att ge ut i snygga utgåvor, som till exempel den här boken av Liao I-wu som jag läste om i senaste numret av Karavan.


Bordet eller hyllan med nordisk deckarlitteratur står oftast på en väl synlig plats. En avdelning brukar heta "romaner för kvinnor", vilket retar mig rätt mycket. Där finns det förstås bara smörja. Som om den övriga litteraturen var olämplig för oss eller nåt. 

Trots att böcker är dyra i Tjeckien, vilket är tråkigt, frodas boken som det verkar. 

Dessutom pågår en festival med författaruppläsningar. Ikväll ska jag gå och lyssna på Petra Hůlová som jag gillar. Hennes senaste roman är förstås redan inköpt.