lördag, juli 19, 2014

Hjärtat jagar allena

Hjärtat jagar allena av Carson McCullers (1917-1967) är en modern klassiker och ett av världslitteraturens storverk men också, eller framför allt, en fängslande roman som går rakt in i hjärtat. Boken kom ut för första gången 1940 och var Carson McCullers debutroman. Hon var endast tjugotre år gammal och genombrottet var omedelbart och omtalat. Boken är tidlös, temat för evigt aktuellt, formen och språket är fulländade.

Berättelsen kretsar kring en handfull personer i Georgia på 1930-talet och hur olika de än är som individer, har de ett par viktiga sak gemensamma. De har drömmar och det finns något de vill uppnå i sina liv fast det antagligen är omöjligt för tiden och platsen gör det svårt att bre ut vingarna. De upplever också en stor inre ensamhet och saknad av en själsfrände. Titelns fras om att hjärtat jagar allena uttrycker just det faktum att vi ofta lider av vår längtans törst ensamma men berättelsen visar också att vi samtidigt söker efter en människa som vill höra om våra drömmar och som är värdig det förtroendet.

I boken heter han som lyssnar John Singer och han är dövstum. Förut fanns det två dövstumma i staden, han och hans bästa vän, men nu är Singer ensam. En gång var de oskiljaktiga men sedan Antonapulos blivit svårt sjuk och flyttad till ett sjukhem många mil bort är saknad Singers eviga följeslagare. Han hyr ett rum i familjen Kellys hus, äter sina måltider på Biff Brannons restaurang och jobbar i en juvelbutik. På kvällarna lyssnar han på radio.

Dottern i familjen Kelly heter Mick, är i yngre tonåren och älskar musik. Hon drömmer om att en dag få äga ett piano och spela och komponera. Hon är även fäst vid sin lillebror George som en dag leker med en bössa och råkar skjuta ett annat barn i huvudet. Flickan dör inte med sjukhuskostnaderna drabbar familjen hårt. Övriga personer i boken är den alkoholiserade kommunisten och revolutionsdrömmaren Jack Blount samt doktor Copeland som brukar ta hand om alla som behöver hans hjälp oavsett hudfärg och betalningsförmåga. Doktor Copeland är själv svart och innerligt trött på rasdiskriminering. Han drömmer om en värld utan rasåtskillnad. Och bartendern Biff? Han har blivit änkling och botar saknaden efter sin fru med samtal med Singer.

Det är alltså dessa personer som finner förtröstan i Singers sällskap. I sin tysthet är Singer den perfekta katalysatorn åt människors känslor för i hans sällskap och i hans vänliga blick finner de gemenskap, bekräftelse och hopp.

Det är häpnadsväckande att en tjugotreåring var kapabel att skriva så fulländat om så komplicerade frågor och dessutom mot bakgrund av ekonomisk depression, hot om ett nytt världskrig samt den fortfarande kraftigt utbredda rasismen i sydstaterna.

Hjärtat jagar allena handlar om människors grundläggande känslor och livsbetingelser och karaktärerna är allmänmänskliga. Därför är romanen odödlig och berättelsen så lätt att ta till sitt hjärta. Carson McCullers är en mästerlig berättare och skildrare.

Den senaste svenska utgåvan är från 2013, i översättning av Nils Jacobsson och med ett nyskrivet förord av Monika Fagerholm. Jag ska sätta mig nu och läsa förordet för det gör jag alltid sist.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.