söndag, juli 06, 2014

Biblioterapi

Det finns en tematisk kategori böcker som jag tycks söka mig till i år och det är romaner om taskiga mor-dotter-relationer, har redan läst tre stycken. Är det ett slags självmedicinering jag ägnar mig åt? Kan så vara, antagligen är jag mogen för dylika berättelser. Trots att jag närmar mig de femtio är min egen frigörelse- och acceptansprocess långt ifrån avslutad, jag har ännu mycket kvar att reda ut. Känslan av att bli fem år igen och att min självkänsla hamnar hopknycklad i papperskorgen varje gång jag hör min mors röst driver mig till vansinnet men jag jobbar på det och det går framåt. Biblioterapi är inte att underskatta, litteratur ställer både frågor och ger svar, den visar ingångar och ger lindring genom vetskapen att man inte är den enda i hela världen som brottas med vissa känslor och problem.

Fotot är lånat här.

De tre böckerna på temat som jag har läst i år är En av oss sover (Josefine Klougart), Under all denna vinter (Negar Naseh) och Till mor på mors dag (Doris Dahlin). Men det finns säkert fler romaner om vuxna döttrar som brottas med sin problematiska relation till modern, nu så här på rak arm kommer jag på t.ex. Vit oleander (Janet Fitch) som jag läste för många år sedan och tyckte mycket om.

Och det är här ni andra bokslukare kommer med i bilden för jag vill ha fler tips på böcker i ämnet taskiga mor-dotter-relationer. Tack på förhand :-)

3 kommentarer:

@Litteraturcitat sa...

Kommer osökt att tänka på Felicia Försvann av Felicia Feldt och andra delen i Kerstin Thorvalls trilogi om Hilma och Signe; I skuggan av oron. Båda är dessutom väldigt bra!

Sofia sa...

Jag har just läst Justine Lèvys "En ovärdig dotter" jag tyckte det var en fantastisk bok om att förlora sin mamma och ha en speciell relation till henne. Jag har tidigare även läst "vi ses vid Place de Sorbonne" av samma författare. En nära liten bok om en dotter som väntar på sin mor och medan hon väntar så minns och funderar hon över deras relation.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

"Felicia försvann" har jag läst, håller med om att det var en bra bok. "I skuggan av oron" är ett välkommet tips, gillar KT.

"En ovärdig dotter" och "Vi ses vid Place de Sorbone" har jag hört positiva saker om redan tidigare, den sistnämnda lockar mig. Tror nästan att jag har boken till och med...