lördag, juni 28, 2014

Salladsnätter

Jag gillar redan första meningen i den unga brasilianska författaren Vanessa Barbaras debutroman Salladsnätter: "När Ada dog hade tvätten ännu inte hunnit torka." Det är en perfekt inledningsmening.

Ada som nyligen har dött har i femtio år varit gift med Otto och nu, när hon är borta, är Otto vilsen och ensam. Plötsligt tvingas han att hantera livet på egen hand och det är omtumlande. Han är butter och allmänt skeptisk (som karaktär påminner han lite om Ove från Mannen som hette Ove). Alla möjliga och omöjliga ljud från grannarna förpestar luften hemma hos Otto, ljudskärvor från deras liv hamnar på Ottos bord och golv och i hans säng, han kommer inte undan dem. Och så fort Otto kommer utanför dörren finns de i hans tycke påträngande typerna där även fysiskt och kräver kommunikation och interaktion.

Salladsnätter är en roman om Otto och hans grannar, en kollektiv berättelse om invånarna i en liten brasiliansk stad. Omväxlande kommer de olika personerna till tals. Kapitlen bär deras namn och om det inte var för det faktum att alla förekommer lite varstans i berättelserna och att handlingen hänger ihop, skulle man kunna betrakta kapitlen som noveller.

Personerna som befolkar romanen är en brokig samling karaktärer och det är i hög grad just personbeskrivningar som gör den här romanen speciell. Otto med sitt sug efter blomkål är som han är, tjurig men varmhjärtad. Apoteksbiträdet Nico simmar en massa och är nördigt förtjust i att studera bipacksedlar med läkemedelsbiverkningar. Brevbäraren Aidan blandar ihop adresser och en dag försvinner både han och en väska full med brev och räkningar, vilket orsakar ett stort sökpådrag bland grannarna. Herr Taniguchi är gammal och senil och då kan ibland vad som helst hända. Fyrtioåriga Teresa jobbar hemifrån som maskinskriverska och äger tre skabbiga byrackor till hundar som lever loppan i trädgården utanför hennes hus. I ett annat hus bor Iolanda, en halvdöv 70+ dam som envisas med att lösa komplicerade ämnen med att ropa och skrika på avstånd i stället för att gå fram till samtalspartnern och prata i normal samtalston.

Trots att boken börjar med att Otto förlorar sin hustru är Salladsnätter ingen sorglig berättelse. Tvärtom är det en varm och underhållande roman full av dråpliga vardagshistorier där även fantasifulla drömmar har sin plats. Vanessa Barbara skildrar personerna och deras relationer med humor och ett friskt bildspråk som jag gillar. Människorna i boken har sina fel och brister, de kämpar på och misslyckas och försöker igen och tror på morgondagen. Jag tror att varje läsare kan hitta en figur som man gillar extra mycket, någon vars temperament och sätt att vara tilltalar en lite mer.

Salladsnätter är en trevlig och underhållande roman men den har även en kärna som lockar till eftertanke.

Översättning till svenska: Hans Berggren.

Vanessa Barbara kommer till Bokmässan i september.Boken finns att köpa på  t.ex. Bokus eller AdLibris.