fredag, juni 06, 2014

Min sommarläsning - så ser planen ut


Efter att noggrant ha inspekterat hyllvärmare, läslängtan-listan och högarna med nyare, olästa böcker samt vägt lässuget för varje enskild bok på guldvåg, kom jag fram till att det är böckerna här nedan som jag mest av allt längtar efter att läsa i sommar (från midsommar till ca mitten av augusti). Traditionsenligt finns en klassikerutmaning (På spaning efter den tid som flytt) samt en väldigt tjock bok (Min kamp 6) med på listan. Det ska lite kul att läsa Proust och Knausgård efter varandra. I en norsk tidning läste jag nämligen att amerikanerna kallar Knausgård för en norsk motsvarighet till just Proust.

Så här ser planen ut:

Swanns värld (Marcel Proust, Frankrike)
Min kamp 6 (Karl Ove Knausgård, Norge)
Vägen till Bålberget (Therese Söderlind, Sverige)
Hägring 38 (Kjell Westö, Finland)
Sankmark (Jhumpa Lahiri, USA/Indien)
Öde (Christine Falkenland, Sverige)
Spjärna mot udden (Christine Falkenland, Sverige)
Salladsnätter (Vanessa Barbara, Brasilien)
Hjärtat jagar allena (Carson McCullers, USA)
Barnmorskan (Katja Kettu, Finland)
Sorgesång för Easterly (Petina Gappah, Zimbabwe)
Vilda svanar (Jung Chang, Kina)
Svekets sommar (Hong Ying, Kina)

* grön text = boken är utläst
* gul text = läsning pågår

5 kommentarer:

Lena sa...

Ser ut som en trevlig lista inför sommaren. Gjorde färdigt min sommarlista för några veckor sedan och har redan klarat av två nu i början på juni.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Bra jobbat. Jag måste först läsa klart mina recensionsuppdrag till tidningen, men sen...

Jenny B sa...

Åhh, Swanns värld! Jag älskar Proust och pratade nyligen med en vän om att jag längtar efter att läsa om hans böcker. Hoppas du gillar Swanns värld! De tre första böckerna är mina favoriter.

Barnmorskan är rå men bra. Hoppas du gillar den också!

Jag har inte bestämt mer för sommaren än att jag skall läsa någon av de böcker på tyska jag köpte häromåret. Jag skall också passa på att läsa de tjocka, tunga böcker med hårda pärmar jag inte kan stoppa i handväskan och läsa på tunnnelbanan. När jag tänker på att jag får plocka ut böcker till en lång ledighet med läsning blir jag glad som inför lördagsgodisplock i en godisbutik!

Bokbabbel sa...

Jag hade också tänkt försöka hinna läsa Lahiris nyaste (har den på finska faktiskt). Har du läst hennes tidigare? Väldigt fina!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jenny B: Tack för peppen när det gäller Proust :-)
Kul att du också gillar att läsa "tjockisar" på sommaren. Det gör jag med.

Bokbabbel: Ja, jag har läst Lahiri förut och gillat mycket.