söndag, juni 01, 2014

Kritik om kritik vs kulturjournalistik

Sveriges radio P1 är en guldgruva för den kulturintresserade i allmänhet och den litteraturintresserade i synnerhet. Det senaste i raden av program som jag har fastnat för är Kritiken, ett program som "hyllar och kritiserar, introducerar och analyserar kultur i alla former" och där kritikens roll och ställning diskuteras. Programledare är Gunnar Bolin och Anneli Dufva och förutom de två hörs kritiker, kulturutövare och kulturkonsumenter. Det är mycket intressant.

Som exempel på hur intressant programmet kan vara för oss som gillar litteratur och böcker vill jag tipsa om avsnittet som sändes den 20 maj och som bl.a. bjöd på en närläsning av Sveriges fyra litterära tidskrifter (10-tal, Karavan, ViLäser och Fyrahundrafemtio), en intressant intervju med Hilary Mantel om kritikernas insatser när det gäller Wolf Hall och För in de döda, samt en diskussion om nivån på dagens litteraturkritik i Sverige och hur en bra sådan borde se ut. Tomas Forser som är kritiker och litteraturvetare menar att kritikens roll och ställning har försvagats och att den närmar sig för mycket kulturjournalistik som snarare refererar och rekommenderar än analyserar och kritiserar. Bra litteraturkritik ska inte bara tala om vad verket handlar om utan också hur det handlar om det, menar Tomas Forser och jag lägger det på minnet. Det känns viktigt att ha i åtanke vid recensionsskrivandet. Sedan närvarar också poeten Hanna Nordenhök och hon försöker sig på ett kritikmanifest. Som sagt, ett mycket bra program, public service när den är som bäst.

Brukar du också lyssna?

(Första halvan av programmet handlar om bildkonst, så om du bara vill lyssna på den delen som handlar om litteratur och litteraturkritik ska du börja lyssna exakt 19 minuter in i programmet.)