måndag, juni 23, 2014

Kalahari-böckerna

I april bloggade jag om mina ljudboksplaner inför sommarens promenader, planer som innehöll del 2 och 3 av Lasse Bergs böcker om människans ursprung och utveckling. Gryning över Kalahari lyssnade jag på redan tidigt i våras och de andra två, Skymningssång över Kalahari och Ut ur Kalahari, är jag också redan klar med. Då har sommaren knappt börjat. Ur faktasynpunkt tyckte jag bäst om ettan och tvåan men trean var också intressant. Jag vet inte hur många gånger under lyssnandets gång som jag tänkte att "oj, var det så?" och "det var som sjutton!" eller "jaha, det är så det alltså hänger ihop". Dessa tre böcker bjöd mig på en mycket spännande resa genom människans biologiska, historiska, kulturella, filosofiska och religiösa utveckling. Utan tvekan har böckerna berikat mitt vetande och förbättrat min förståelse av världen, jag känner att jag har lärt mig något nytt och också blivit medveten om en massa olika samband som jag inte alls tänkte på förut. Jag ser inte på världen på ett nytt sätt men min blick har onekligen blivit lite djupare. Framför allt tilltalades jag av författarens engagemang, entusiasm och djupa humanism men även av hans fängslande sätt att presentera ämnet och berätta om allas vår historia. Som sagt: det var en mycket givande och fascinerande läsning (lyssning).