fredag, juni 06, 2014

Jag ska läsa Proust i sommar!


Ja, jag känner mig mogen. Det har tagit några år av mentala förberedelser men nu ska det ske. Jag ska börja läsa Proust! Inte hela sviten på en gång och varken på franska eller meänkieli, utan på svenska och pö om pö. Jag vill ju ogärna ta mig Proust över huvudet. På spaning efter den tid som flytt består av sju böcker och jag tror att en bok om året kan vara lagom (med förbehåll för att jag skulle bli så fascinerad att jag bara måste sträckläsa och sluka hela Proust i ett nafs, vilket iof verkar osannolikt).

När är det i så fall lämpligt att denna nya tradition lämpligen borde infalla? Jag sysselsatte mig länge med att finna svaret på frågan, ni anar inte hur länge. Det är viktigt. Jag ska inte behöva stå där nästa år och undra och famla i minnets mörker efter ett borttappat datum för att börja läsa del två. Tidpunkten ska också helst ha en anknytning till verket eller författaren. Så, till slut, kom lösningen till mig. Det ska bli i juli. Varför? Lindarna blommar ju i juli! Ni vet, det där med lindblomsteet och madeleinekakorna? Det är i juli luften i mitt bostadsområde är mättad med lindblomsdoft (som jag älskar), det är då man kan plocka blommorna, torka dem och sedan koka te på. Jag ska läsa Proust när lindarna har slagit ut. När lindblomsdoften når min näsa kommer min hjärna att framkalla bilden av Proust och jag kommer att ta fram en ny del i På spaning efter den tid som flytt och försjunka i läsningen och njuta av den utan brådska. Och när blomningstiden kommer att vara över, kommer även läsningen för det året att vara det. Det känns romantiskt på något sätt, tycker ni inte? Och om jag kommer att avsky Proust? Hoppas inte det. Proust i lindblomstid känns som ett trevligt projekt. Någon som vill haka på?Förutom med läslust är jag utrustad med På spaning efter den tid som flytt 1-7 som e-bok. I vintras köpte jag den när det var ett erbjudande för ca en hundring, så då passade jag på.

Det var efter det här radioprogrammet som jag blev sugen på allvar att läsa Proust.