lördag, maj 03, 2014

Vad boktiteln och omslaget ibland kan göra

I nio fall av tio väljer jag vilken bok jag vill läsa antingen utifrån vilken författare som har skrivit den eller för att den har ett ämne eller en stil som jag är nyfiken på. Men ibland kan slumpen eller "ytliga" faktorer så som titel och omslag avgöra, som i fallet med boken jag läser just nu. Att jag på det sättet har upptäckt en för mig ny algerisk författare är en bra bonus.

I katalogen över vårens bokutgivning fastnade min blick omedelbart på bilden av Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv av Jean.Michel Guenassia.


Ett välkänt motiv från Prag på omslaget och ordet "tjeckiske" i titeln räcker för att tjeckiskan i mig ska bli lässugen. Nu läser jag boken, har kommit mer än halvvägs och är tämligen fascinerad av berättelsen som på förlagets hemsida beskrivs så här:
Möt Josef Kaplan, den tjeckiske läkaren som lämnar Prag för ett liv fyllt av tango och äventyr, i ett Europa och Nordafrika sönderslitna av krig och konflikter. Spanska inbördeskriget, Vichyregimen, det koloniala Nordafrikas misär - Josef och hans älskade Christine flyr genom länderna och hamnar till slut åter i Prag, ur askan i elden - efter Slánskýrättegångarna kan vem som helst anklagas för vad som helst. Josef misstänks för spionage och drar sig tillbaka till sitt sanatorium. Åren går, och en dag dyker det upp en ny patient, en mystisk kubansk frihetshjälte som kallas Ramón. Den som läst Guenassia tidigare känner igen det höga tempot, berättarglädjen och det imponerande persongalleriet. Vi känner även igen teman från förra romanen: den enskilda människans öde i en historiskt dramatisk tid, den judiska identiteten och utanförskapet.
Jag befinner mig just på det stället i handlingen där Josef och Christine ska lämna Algeriet och åka till Tjeckoslovakien, det är början på 1945 och mycket återstår av berättelsen. Jag är mycket nyfiken på fortsättningen, framför allt för skådeplatsens och den historiska bakgrundens skull. Dessutom är det här en ganska välskriven roman, även om den inte är i toppklass. 

Det jag har läst hittills var en rätt svindlande resa från Josefs ungdomsår i Prag på 20- och 30-talet, hans tid i i sus och dus i Paris i slutet av 30-talet och de tuffa krigsåren i Algeriet. Josef Kaplan är läkare och forskare, forskar om bl.a. malaria. Det stora pestutbrottet i Algeriet 1944 är också en del av handlingen, vilket är mycket spännande och för tankarna till Camus Pesten.

Så, vad är slutsatsen? Slutsatsen är att man inte ska underskatta omslagets och titelns funktion.

Brukar du välja böcker utifrån omslag och/eller titel?