onsdag, maj 21, 2014

Under all denna vinter

Det finns ett litterärt ämne som ger mig i särklass mycket ångest och det är komplicerade och smärtsamma mor-dotter-relationer. Att det är för att jag själv har problem på just det området behöver man inte vara en diplomerad psykolog för att förstå, tvärtom är det rätt uppenbart. Vid 49-års ålder kämpar jag fortfarande med mina känslor och hur jag ska förhålla mig till sådant som gör ont i mig och jag tar gärna till litteraturterapi som hjälp när den bjuds.

Negar Nasehs debutroman Under all denna vinter rörde verkligen om i mina emotioners gryta och berörde mig mycket eftersom där fanns saker som gick rakt in i själen på mig. När blev modern någon att undvika? är en fråga som huvudpersonen Helene ställer sig, liksom även jag.

Helene bor långt ifrån sin mor och de har inte setts på länge när modern väntas komma på ett tre dagar långt besök i Helenes och hennes mans hus. Det är besöket, Helenes tankar och de hysteriskt pedantiska förberedelserna på moderns ankomst som handlingen kretsar kring. Helene blir så stressad och uppjagad av moderns närvaro och väsen att hon nästan blir lite psykotisk av all mental anspänning. Kommer hon, hennes värld och den Helene har blivit att duga inför modern? Samtidigt finns ju längtan efter en definitiv mental frigörelse där och det är i den konflikten som berättelsen glänser och berör så starkt. Där koncentreras också obehaget eftersom Helene bland annat fantiserar om att döda modern (en psykologisk aspekt som är sprungen ur grekisk mytologi).

Under all denna vinter är en intensiv och känsloladdad roman men ändå är Negar Nasehs språk smidigt och varsamt; varje ord och varje mening har sin plats och är omsorgsfullt utmejslade.Texten vilar tryggt på botten av filosofiska och psykologiska fundament när det gäller modern som mytisk och litterär gestalt, vilket framgår av bokens andra del.

Det är nämligen så att Under all denna vinter består av två delar: dels själva romanen, dels författarens arbetsdagbok. Jag läste först romandelen och sedan arbetsdagboken men önskar att jag hade gjort tvärtom. Jag tycker att arbetsdagboken är oerhört intressant. Inte enbart för beskrivningen av skrivprocessen utan även för att författaren har läst in sig på ämnet väldigt grundligt och på ett personligt sätt redogör för sina faktaupptäckter och tankar kring dem. Naseh har läst både faktalitteratur och skönlitteratur, bl. a. antika dramer och myter om jungfru Maria, vilkas influenser återfinns i romanen i form av distinkta symboler. Endast en läsare som är uppmärksam och letar, finner dem. Eller om man har läst dagboken först, för då läser man säkert med andra glasögon. Det är mycket spännande.

När man läser denna fantastiska debutroman kan man inte annat än förundras över mognaden i prosan och berättandet. Negar Naseh är en författare att räkna med i framtiden. Hoppas hon skriver.


Köp boken på Bokus eller AdLibris. Den finns i olika format, bl.a. som ljudbok i författaruppläsning som är mycket lyckad. Ljudboken innehåller också en författarintervju på slutet, även den intressant och givande att ta del av. Rekommenderas varmt.