fredag, maj 02, 2014

Grejen med verb

Jag älskar grammatik, har alltid gjort det. Grammatiska termer i allmänhet och de syntaktiska i synnerhet låter som ljuvlig musik i mina öron. Grammatikintresset är något som i alla tider har skiljt mig från merparten av mina medmänniskor. Redan på högstadiet var jag överförtjust i satslösning och grammatikkurserna på högskolan avnjöt jag lika passionerat som kurser i litteraturvetenskap.

Att vara lite av en grammatiknörd är en av två saker som jag har gemensamt med författaren Sara Lövestam - den andra är att både hon och jag är sfi-lärare. Vi har alltså ett yrke där grammatiken förekommer dagligen och vi måste förklara reglerna så begripligt och åskådliggörande som möjligt. Jag behövde inte lära mig mer om verb men jag ville ta del av hennes förklaringar av och tankar kring grammatik.
Grammatik är spännande på det sättet, att den är utlämnad åt människans nycker och därmed helt omöjlig. (s. 53)
Jag har naturligtvis kastat mig över Sara Lövestams nya bok (hon har skrivit fyra romaner tidigare). Den heter Grejen med verb och är en underhållande och kunnig presentation av denna intressanta och viktiga ordklass. Sara Lövestam kan sin sak och till på köpet har hon humor och fantasi, så sättet på vilket hon förklarar termer som konjugation, tempussystemet, tempus, modus, transitivitet, verbfras, partikelverb och particip mm är roligt, lättsamt och originellt.

Hos Sara Lövestam är verb samhällsmedborgare, participer är lustiga krabbor, presenssystemet liknas vid Clark Kent och preteritumsystemet vid Stålmannen (den stora frågan är dock vad Clark Kents kalsonger föreställer). Hon berättar sagor, skriver i dialogform och bjuder på sång.

Jag har fått några bra och konkreta pedagogiska tips att använda i klassrummet på sfi när det blir läge för lite verb igen. Det är min behållning av den här boken, för när det gäller verbkunskap känner jag mig fullärd. Men så riktar sig ju boken också i första hand till läsare som vill fördjupa sig i och lära sig mer om grammatik utan att för den sakens skull storkna av grammatisk rappakalja. Hela grejen med verb blir i Lövestams tappning lätt som en plätt och riktigt, riktigt underhållande. Och illustrationerna är också kul, Saras egna.

Får man då veta vad grejen med verb är? Ja, på sista sidan. Det är spännande in i det sista.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.