tisdag, april 22, 2014

Mary Jones historia

En av vårens mest efterlängtade svenska romaner är Mary Jones historia av Elin Boardy (f. 1979). Hon debuterade 2008 med romanen Allt som återstår och 2011 följde hon upp framgången med Mot ljuset (läs min recension här). Med Mary Jones historia sällar sig Boardy definitivt till skaran av kvinnliga berättare som gör den samtida svenska litteraturen färgstark och livskraftig. Här tänker jag på t.ex. Kerstin Ekman, Terése Söderlind och Kristina Sandberg.

I sin nya bok utgår Boardy från R.L. Stevensons klassiska äventyrsroman Skattkammarön (1883) men vrider om fokus helt. Mary Jones, som är kökspigan hos den enbente sjömannen Long John Silver och har bara en liten biroll i Skattkammarön, blir i Boardys version romanens huvudperson. Förutom av henne bärs berättelsen av Silvers fru Dolores. Silver själv är fortfarande viktig för handlingens ramverk men har inte längre en central roll. Den innehas av kvinnorna.

Tidsmässigt spänner Mary Jones historia över några år, från det att Mary kommer till Silvers och Dolores krog i Bristol endast tolv år gammal, tills hon lämnar Dolores efter Silvers död på ön Hispaniola efter den katastrofala skattletarresan.

Dolores är en stolt, klok och stark kvinna vars livshistoria handlar om förtryck och våld (men också om kärlek och respekt tillsammans med Silver) och vars viktigaste ägodel är ett brev som intygar att hon är en friköpt slav. Vikten av att vara fri samt rätten att själv bestämma över sitt liv är deviser som hon förmedlar till Mary, bland annat genom att lära henne läsa och skriva. Först när man kan det kan man bli fri i sinnet, menar hon.

Boken vi läser är egentligen en anteckningsbok som Mary har fått av Dolores och som hon retroaktivt skriver om sitt liv i, men även om Dolores och Silvers liv så som hon får det berättat för sig. Genom skrivandet erövrar Mary språket och blir därmed medveten om sina upplevelser, känslor och drömmar. Fram träder en tänkande flicka som upptäcker sitt mänskliga värde trots att hon tryckt mot köksgolvet tvingas uppleva att kvinnor inte är mer än sexuella objekt. Med Dolores hjälp lär sig Mary att överleva i männens brutala värld. Fast Silver tycker hon om, han och Dolores blir hennes familj. En mycket viktig aspekt i Marys utveckling är hennes homosexualitet - i den lesbiska kärleken fullbordas flickans vuxenblivande.

Mary Jones historia är en stilistiskt vacker roman om identitet och tillhörighet. Elin Boardy ger den ursprungligen stumma kökspigan en klart klingande röst och hon får oss att tro att det påhittade har hänt. Det finns hopp, romanen är inte död.


(Den här recensionen publicerades ursprungligen i Eskilstuna kuriren 14-04-08. Här på bloggen publiceras texten med tidningens samtycke.)


Köp boken på Bokus eller AdLibris .