lördag, april 05, 2014

Bridget Jones: Mad about the boy

Jag älskade Bridget Jones dagbok av Helen Fielding och gör det fortfarande, både som bok och som film, tröttnar aldrig. Andra boken om Bridget läste jag pliktskyldigt ut (tror jag, eller gav jag upp?) men besvikelsen över den var stor. Vart tog charmen, värmen och den lättsamma humorn vägen? Jag tyckte att På spaning med Bridget Jones mest var krystad och tillgjord.

Och nu är trean här: Bridget Jones. Mad about the boy. Självklart ville jag veta! Tja, Bridget är sig lik. Hela boken är som en kopia av ettan, fast blekare. Trots att Bridget är änka med två små barn och tjugo år äldre (ja, hon har passerat femtio), lider hon samma kroppsliga och själsliga kval som förut. Stackars Mark Darcy har gått och dött en tragisk död fem år tidigare och Bridgets galna vänner anser att hon ska börja dejta. Och Bridget vill hemsk gärna ha sex igen, det är inte kul att gå omkring och vara en pånyttfödd oskuld. Så hon skaffar först twitter och sedan en ung älskare och krånglar med honom ett tag innan hon upptäcker att Den Riktige Mannen hela tider har lurat runt hörnet. Som sagt, det är ungefär samma upplägg som förut. Att Bridget är en ensamstående småbarnsmor upplevde jag mest som ett "sidospår".

Stilen och tonen är också de samma men vad gäller Bridgets problem kan man bli lite trött. Hon bantar. Hon gör bort sig. Hon super sig full ibland. Hon fastnar på twitter i stället för att sitta och skriva på ett manus (tur att Mark efterlämnade ett fett bankkonto, för bekymra sig för inkomster behöver vår Bridget då sannerligen inte göra). Jag gillade boken ibland och kände mig uttråkad ibland. Kanske borde jag nämna att jag valde ljudboksversionen med fantastiska Rachel Mohlin som uppläsare och jag tror att det var ett bra drag från min sida. Den här typen av berättelser flyter på lite bättre när man lyssnar på dem. Rachel Mohlin lyfter storyn, tycker jag.

Jag är inte lika kritisk som Anna eller Linda, jag både gillade och ogillade Mad about the boy. Men vet ni vad? Det var i alla fall själva f*n att Bridget väger mindre än jag nu för tiden. Hur har det gått till? Jag fattar ingenting!

Köp boken på Bokus eller AdLibris (finns som inbunden, e-bok och ljudbok).

Här är låten som har gett boken dess titel: