tisdag, mars 11, 2014

Veckans tematrio: Naturen

Veckans tematrio från Lyrans noblesser har rubriken Naturen: man ska berätta om tre böcker där naturen (hav, skog, öppna landskap, slätter, öken, djungel osv) ges plats! Vilket trevligt tema, tycker jag!

Då ska vi se... varsågod, mina tips på böcker där handlingen inte är frånskiljbar från naturen kommer här:


1. I Jón Kalman Stefánssons trilogi om pojken spelar den isländska naturen en stor roll och författarens poetiska naturbeskrivningar är fantastiska: Himmel och helvete (här), Änglarnas sorg (här) och Människohjärtat (här).

2. Hunden av Kerstin Ekman, en liten pärla om en liten ensam hund i skogen på fjället (här).

3. Expeditionen: Min kärlekshistoria är i och för sig i första hand en bok om människor men naturen, havet, kylan och det arktiska landskapet är en viktig del av berättelsen (här).


Först nu märker jag att min tematrio handlar om den nordiska naturen. Det är något häftigt med hav, is, stormar och kylan. Fast jag inte alls gillar snö och kyla, går det bra med den i litteraturen.