onsdag, mars 12, 2014

(Bok)bloggare hjälper barn i Syrien

Kriget i Syrien måste få ett slut och vi (bok)bloggare kan hjälpa till.Konflikten i Syrien har nu pågått i över tre år. Tre år av våld och lidanden. Det måste få ett slut. Enligt en ny rapport från UNICEF har antalet barn som drabbats av konflikten fördubblats och 5,5 miljoner barn lider nu av krigets följder. Rapporten vänder sig till världssamfundet och vädjar om en rad insatser. Jag ställer mig bakom varenda en. 
* Våldet måste få ett slut!
* Omedelbart tillträde till de stängda områden där en miljon barn finns!
* Barnen måste skyddas från utnyttjande och våld!
* Barnen måste få utbildning!
* Rehabilitering och psykologiskt stöd till barnen!
* Stötta angränsande länder så att de bättre kan ta hand om flyktingarna och lindra de sociala och ekonomiska effekterna konflikten medför för familjerna!

Jag har svårt att stå ut med tanken på att en hel generation barn i ett helt land kommer att bli förstörd om omvärlden inte ingriper. Jag vet inte hur konflikten i Syrien ska kunna lösas på bästa möjliga sätt men vad jag vet är att jag kan hjälpa till att åtminstone några barn får det lite drägligare under tiden.
Först tänkte jag köpa mediciner och sådant men ändrade mig. Jag vill att barn får vara barn trots att de befinner sig mitt i en katastrof, jag vill att min gåva skapar åtminstone en stunds normalitet i deras tillvaro som säkert är urfattigt på positiva input. Kanske kan jag ge ett barn ett gott skratt? Kanske kan jag ge ett barn lusten att läsa, skriva och rita? Därför har jag köpt följande saker: ett skolpaket för fyra barn, ett två-pack fotbollar, två paket sagoböcker och ett paket med 250 blyertspennor (totalt ca 400 kr). Tänk, kanske kommer något av barnen att bli författare i framtiden?
Jag hoppas förstås att sakerna kommer till just barn i Syrien eftersom UNICEF för tillfället har utökat katastrofhjälpen dit. Men om de i stället hamnar på, säg Filippinerna, så gör det mig ingenting. Barn har det svårt på många håll i världen. Vill man vara mer säker, så kan bara skicka pengar. Då är det absolut Syriens barn som gäller.

Med detta inlägg vill jag starta bloggutmaningen Bloggare hjälper barn i Syrien. Vill du vara med och bidra till UNICEFS katastrofhjälp? Vill du delta i bloggutmaningen? Det vore fantastiskt om vi kunde samlas kring detta. Tack på förhand!
Gör i så fall så här: 
* Kopiera passande delar av mitt blogginlägg och publicera på din egen blogg. Länka till detta blogginlägg i ditt inlägg eller lämna en kommentar samt din länk här nedan (bra för mig att veta hur många och vilka som deltar i fall det blir läge att göra en sammanställning senare).
* Gå in här och hämta UNICEFS bloggmaterial (foto, banner, koder, bloggtext mm) 
* Har du ingen egen blogg? Det gör inget, du kan bidra ändå. Berätta gärna i kommentarsfältet att du är med. Du kan också sprida budskapet via facebook eller twitter #bloggarehjälperbarnisyrien .