lördag, mars 01, 2014

Allt

Vilken häftig bok Allt av Martina Lowden är; jag blev totalt förälskad i den! Allt, som är Lowdens debutroman från 2006 och som belönades med både Borås Tidnings debutantpris och med Katapultpriset, är en frisk fläkt och ett språkligt fyrverkeri. Allt är både självklar och omöjlig och en alldeles, alldeles egen berättelse om utanförskap och längtan. Den är uppfriskande, rolig, smart, oväntad, lekfull, allvarlig, solklar och härligt obegriplig ibland.

Mitt sätt att bedriva läsningen av Allt säger allt om hur förtjust jag var: jag har boken som pocket och som e-bok. Eftersom pappersboken är mycket tjock läste på läsplattan men hade mobilen alltid inom räckhåll för att raskt kunna greppa den, öppna Allt i iBooks och markera ord, meningar och stycken för att efteråt när som helst kunna komma åt dessa pärlor. I mobilen är Allt alltid med! Sedan strök jag under samma passager även i pappersboken. Jag vill ju kunna plocka fram boken ur hyllan och bläddra i den och se och läsa alla de bra textraderna, också när som helst. Låter det besynnerligt? Det var i varje fall just så jag gjorde när jag läste Allt. 

Vad är då Allt för bok och vad är det som är så märkvärdigt med den? Det är en dagbok innehållande dagliga "antänkningar", listor på allt möjligt, kom-ihåg-lappar, "proesi och posa", brev, ordlekar, löpsedlar, annonser om borttappade katter, formulär och enkäter. När Lowden skriver leker hon med orden, vänder på dem och deras betydelser, skapar nya. Vad tror du att t.ex. en grisgrynsgråt är för något? Språket är ingen bur för Martina Lowden, ändå kastar hon sig liksom mot dess väggar och gränser (för att parafrasera Wittgenstein och henne själv). Jag tycker att hon är ett geni.

Har du läst Allt?

4 kommentarer:

Anna sa...

Jag har läst ib. Dvs innan blogg och jag minns att jag tyckte sådär. Jag tror att man behöver ta sig tid att träda in i boken, bli uppslukad och kanske gjorde jag inte det. Läste nog snabbt klart mot slutet om jag minns rätt.

Vargnatts bokhylla sa...

Jag har inte läst den men har funderat på det länge nu!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Anna: Jag hade lätt att fastna för boken från början. Men visst finns det sidor som jag också hoppade över.

vargnatts bokhylla: Mig tog det också tid att ladda inför läsningen :-)

Bokbabbel sa...

Jag läste den när den kom ut, jag var inte stjärnögt förälskad, men gillade och tyckte den var häftig, fick den i pocket senare också och blir ibland sugen på att läsa om