lördag, mars 01, 2014

Allt

Vilken häftig bok Allt av Martina Lowden är; jag blev totalt förälskad i den! Allt, som är Lowdens debutroman från 2006 och som belönades med både Borås Tidnings debutantpris och med Katapultpriset, är en frisk fläkt och ett språkligt fyrverkeri. Allt är både självklar och omöjlig och en alldeles, alldeles egen berättelse om utanförskap och längtan. Den är uppfriskande, rolig, smart, oväntad, lekfull, allvarlig, solklar och härligt obegriplig ibland.

Mitt sätt att bedriva läsningen av Allt säger allt om hur förtjust jag var: jag har boken som pocket och som e-bok. Eftersom pappersboken är mycket tjock läste på läsplattan men hade mobilen alltid inom räckhåll för att raskt kunna greppa den, öppna Allt i iBooks och markera ord, meningar och stycken för att efteråt när som helst kunna komma åt dessa pärlor. I mobilen är Allt alltid med! Sedan strök jag under samma passager även i pappersboken. Jag vill ju kunna plocka fram boken ur hyllan och bläddra i den och se och läsa alla de bra textraderna, också när som helst. Låter det besynnerligt? Det var i varje fall just så jag gjorde när jag läste Allt. 

Vad är då Allt för bok och vad är det som är så märkvärdigt med den? Det är en dagbok innehållande dagliga "antänkningar", listor på allt möjligt, kom-ihåg-lappar, "proesi och posa", brev, ordlekar, löpsedlar, annonser om borttappade katter, formulär och enkäter. När Lowden skriver leker hon med orden, vänder på dem och deras betydelser, skapar nya. Vad tror du att t.ex. en grisgrynsgråt är för något? Språket är ingen bur för Martina Lowden, ändå kastar hon sig liksom mot dess väggar och gränser (för att parafrasera Wittgenstein och henne själv). Jag tycker att hon är ett geni.

Har du läst Allt?