måndag, februari 17, 2014

Tematrio: HBTQ

Veckans tematrio hos Lyrans noblesser handlar om böcker med HBTQ-tema och då vill jag absolut vara med och bidra med tre läsvärda boktips (länkarna går till recensionerna här på bloggen). Den första boken har många av er redan läst och tyckt mycket om men de två andra böckerna har kanske hamnat lite i skymundan trots att de kom ut förra året och är inte dumma alls.


1. Den största dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn (om ett år i Karin Boyes liv, ett år då hon för första gången börjar leva ut sin homosexualitet)

2) I en människa av John Irving (boken beskriver samhällets resa från allmän sexuell intolerans till att det inte längre är så märkvärdigt om någon är homo, bi eller transa. Förutom att den handlar om rätten till valfri sexuell identitet är det en bok om begär, drömmar, frånvarande fäder och om litteraturens utvecklande kraft.)

3) Spelets konst av Chad Harbach (en basebollroman som också - och i allra högsta grad-  handlar om vänskap, kärlek, homosexualitet, familjeband och om livets och dödens nakenhet).

11 kommentarer:

Helena sa...

Har inte läst någon av dina. Blev lite förvånad att Irving var med, de böcker jag läst av honom har mest handlat om trassliga familjer och förvånansvärt många björnar...

Sanna sa...

Många björnar i Irvins böcker, men det brukar också vara minst en HBTQ-person i biroll, jmf homosexuella brorsan i Hotell New Hampshire eller oförglömliga fd quarterbacken Robert/Roberta i Garp och hans värld!

Kul trio för jag har inte läst ngn av dessa tre, så tack för tipsen.

Boklysten sa...

Har inte läst någon av dina tre, men de lät intressanta!

Linda sa...

Här kommer en till som inte har läst nåt av dina tre. Ska kika närmare på dom:).

Anonym sa...

Säger som Helena att jag blev lite förvånad över att se Irving på listan. Skulle vara kul att läsa den.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Det glädjer mig att jag har lyckats tipsa om titlar som ni inte har läst. När det gäller Irvings roman så är den kanske mest HBTQ av alla de här tre. Läs gärna!

Lena sa...

Har inte läst någon av dina. Tack för tipset!

Ugglanoboken sa...

Kolterjhans bok gillade jag mycket! Och kul att du har med Irving - det var längesedan jag ens tänkte på honom!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Irving är bra.

Jenny Holmström sa...

Trevliga tips! Inte läst något av dessa tre författare - än! :-)

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Inte du heller? Då har du eventuellt en och annan fin lässtund framför dig.