onsdag, februari 12, 2014

Sent i november

Jag läste aldrig Tove Jansson som barn och därför är det en enorm tur att hennes böcker passar så bra att läsa även när man är vuxen. Just nu genomgår jag fasen av total förälskelse, en kärlek vid första ögonkastet (orsakad av Pappan och havet, se här) som fördjupats vid ögonkastet nummer två (Sent i november). Egentligen har jag svårt att begripa att Sent i november klassas som barnbok (9-12 år) för jag ser den som en ren vuxenbok som bara är förklädd till barnbok. Dels för tematiken men framför allt för språket. Är det inte många alldeles för svåra ord och uttryck i den här boken?

Sent i november utspelar sig, tror jag, parallellt med Pappan och havet, eftersom Muminfamiljen är borta. Mumindalens invånare förbereder sig inför vintern och söker sig till Muminhuset men familjen är inte där, familjen är borta. Det blir svårt att komma till ro. Filifjonkan, Hemulen, Onkelskruttet, Snusmumriken och de andra saknar Muminfamiljen mycket och väntar på att de ska komma tillbaka. Men kommer Muminfamiljen att göra det? Under tiden anordnas det en fest åt Onkelskruttet som gärna vill ha lite roligt på äldre dar. Och Snusmumriken letar efter något viktigt som han har tappat. Kanske är det så alla har tappat något viktigt: känslan av vem man är, tilltro till framtiden, sin frihet. Det är stora frågor som Tove Jansson avhandlar i denna sin sista bok om Mumintrollen.Om jag skulle jämföra Pappan och havet och Sent i november, så tyckte jag mycket mer om Pappan och havet. Jag saknade också Muminfamiljen i huset i Sent i november. Det var liksom inte lika stor och behaglig värme i berättelsen utan dem.

Även Sent i november lyssnade jag på som ljudbok i Mark Levengods uppläsning, det var härligt. Här kan du lyssna på Tove Jansson själv när hon läser ur Sent i november.

I år är det hundra år sedan Tove Jansson föddes och då kan jag lugnt säga att jag nu med två lästa böcker har dragit mitt strå till stacken när det gäller att uppmärksamma henne. Och jag tänker fortsätta med firandet. Först ska jag köpa de fina anteckningsböckerna med Mumin-motiv som säljs på Pocket Shop, har redan bett sonen som bor i Staden med Pocket Shop butiker att inhandla dessa åt sin kära mor. Alla sex, det är lika bra, varför plågas med att välja.


Sedan vill jag läsa/lyssna på ett par böcker till. Vilka rekommenderar ni?