onsdag, februari 26, 2014

En av oss sover

Josefine Klougart är 29 år gammal och redan en stor stjärna på Danmarks litterära himlavalv. Att hon redan varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris två gånger ger henne en fast position också i hela Norden. Klougart jämförs inte bara med Suzanne Brøgger och Marguerite Duras, utan kallas också för Nordens Virginia Woolf. Med En av oss sover gör hon äntligen entré i Sverige.

En av oss sover är Klougarts tredje roman. Den berättar om en kvinna som lämnar Köpenhamn och som återvänder till föräldrahemmet på den danska landsbygden i syfte att ta hand om sin cancersjuka mor. Medan jaget upplever chocken över insikten att mammor kan dö brottas hon med två andra förluster i sitt liv. Dessa handlar om män. Den ene mannen kallar hon för sin avlidne man (fast han inte alls är död) och den andre, den senaste som har lämnat henne för en annan kvinna, kallar hon för den nye. Kärleken var tänkt att aldrig ta slut men råkade ändå bli inställd av verkligheten.

I slutet får vi veta att den avlidne heter Jakob, vilket kastar ett nytt ljus på romanen. Bokens dedikation lyder ”till Jakob” och därmed uppstår snabbt en glidning från fiktion mot självbiografi. Men vi kan inte veta. Samtidigt gör uttryck som ”ett avsked man både närmar sig och skriver sig bort från” förskjutningen tydligare. Även om det inte spelar någon roll huruvida romanen är självbiografisk eller ej, är detaljen med namnet intressant.

En av oss sover skildrar utsatthet, förlust och avsked. Det är den sorgliga kärlekens landskap vi rör oss i och det är tydligt att Klougart arbetar medvetet med naturen, landskapet och årstiderna som symbol för fara och sårbarhet men också förändring.


Klougarts prosa är poetisk och vacker men också krävande för den är ett egenartat konstverk som begär läsarens fulla uppmärksamhet. En av oss sover är en fascinerande roman och jag är mycket imponerad över hur den är skriven.(Ovanstående recension publicerades ursprungligen i Eskilstuna Kuriren 2014-02-11. Här på bloggen återges den nu med tidningens samtycke.)


Boken finns att köpa på Bokus eller AdLibris.