måndag, januari 06, 2014

Läslängtan 2014 är ingen läsutmaning

I bokbloggarvärlden betyder ett nytt år alltid nya läsutmaningar, så även i år. De enligt mig mest intressanta läsutmaningarna står Lyrans noblesser (All världens kvinnor i min bokhylla), Feministbiblioteket (Klassiska kvinnor) och ... och dagarna går (Världsutmaningen 2014) för. Pocketlover har också en rolig utmaning (Kaosutmaningen) men den känns alldeles för styrd för mig. Annars gillar jag att Ord och inga visor (Hyllvärmaråret 2014) och Mellom linjene (Bokhylleläsning) helst vill ägna sig åt att läsa hyllvärmare. Mellom linjene har dessutom uppfunnit den så kallade infallsmetoden, en metod som jag tänker anamma i hög utsträckning.

Hur ska jag då göra? Inga läsutmaningar för mig har jag redan proklamerat, och det tänker jag hålla fast vid. Men... Det finns förstås ett litet "men" här och det är att lite styrning skadar aldrig plus att jag, uttalade läsutmaningar eller ej, vill lustläsa böcker som redan står i min bokhylla och som är skrivna av författare från så många olika länder som möjligt - vilket faktiskt matchar exempelvis Världsutmaningen väl (förra året läste jag böcker från 26 olika länder, så det är bara att fortsätta på den inslagna vägen). Att jag låter mig inspireras av Lyrans och Feministbibliotekets kvinnoorienterade utmaningar ser jag som en passande inriktning även för mig och dessutom tycker jag att det underlättar bokvalet en aning om jag fokuserar på kvinnliga författare. Men anmäler mig officiellt till läsutmaningarna gör jag inte, jag vill som sagt varken bli styrd eller stressad.

Sedan vill jag läsa några av Nobelpristagarna som också stått och värmt bokhyllan rätt länge, en ambition som är permanent och som jag "dras med" från år till år. Och så vill jag faktiskt läsa fyra norska manliga författare samt ytterligare några andra av mankön och blandad härkomst.

Mitt huvudmål inför läsåret 2014 är således att fokusera på skatterna i bokhyllan: i första hand på kvinnor från olika delar av världen, i andra hand på de fyra norrmännen och i tredje hand på resten. Infallsmetoden får styra.

Hur blir det då med nyutgivna böcker? Det blir som det blir, utrymme finns trots allt. Jag har redan tittat i vårens bokkatalog och konstaterat att det finns mycket där som kommer att fresta mig till omedelbar läsning men jag får försöka nöja mig med de boknyheter som jag får inom ramen för mina recensionsuppdrag i tidningen. Jag vill gärna bli av med (eller åtminstone dämpa lite) min besatthet av nyutgivna böcker, här känns infallsmetoden inte så lämplig, känner jag. Det står många fler olästa böcker i bokhyllan än de som jag listar upp här nedan, så utan lektyr kommer jag inte att vara. Ingen risk!

Under 2014 gäller det alltså att i första hand tänka på böcker som jag redan har i stället på dem som jag inte har. Men köpstopp? Åh nej!

Här nedan kommer boklistan som jag väljer att kalla Läslängtan 2014 eftersom det är böcker som jag verkligen känner för att läsa, några av dem ganska länge.

Läslängtan 2014 i form av ett boktorn

1) (Nästan) all världens kvinnor i min bokhylla

Herta Müller: Flackland (Tyskland/Rumänien, roman)
Sabrina Janesch: Kattbergen (Tyskland, roman)
*Fausta Marianovic: Sista kulan sparar jag åt grannen (Sverige/Bosnien, roman)
Hanne Örstavik: Kärlek (Norge, roman)
Monika Fagerholm: Den amerikanska flickan (Sverige/Finland, roman)
Karen Blixen: Den  afrikanska farmen (Danmark, roman)
Petra Hulová: Stanice Tajga (Tjeckien, roman)
Kveta Legátová: Hana och Joza (Tjeckien, roman)
* Sara Lidman: Oskuldens minut (Sverige, roman)
* Therése Söderlind: Vägen till Bålberget (Sverige, roman)
*Mare Kandre: Quinnan och Dr Dreuf (Sverige, roman)
*Jessica Kolterjahn: Den bästa dagen är en dag av törst (Sverige, roman)
*Martina Lowden: Allt (Sverige, roman)
Fay Weldon: En hondjävuls liv och lustar (England, roman)
Théa Obreht: Tigern i Galina (USA, roman)
* Magaret Atwood: Alias Grace (Kanada, roman)
Annie Proulx: Vilda vägar (USA, noveller)
Annie Proulx: Sjöfartsnytt (USA, roman)
Siri Hustvedt: Sommaren utan män (USA, roman)
* Donna Tartt: Steglitsan (USA, roman)
* Charlotte Rogan: Livbåten (USA, roman)
Petina Gappah: Sorgesång för Esterly (Zimbabwe, noveller)
* Doreen Baingana: Tropiska fiskar (Uganda, noveller)
Nawal ElSadawi: Den stulna romanen (Egypten, roman)
Chimamanda Ngozi Adichie: Lila hibiskus (Nigeria, roman)
*Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah (Nigeria, roman)
* Hong Ying: Svekets sommar (Kina, roman)
Yoko Ogawa: En gåtfull vänskap (Japan, roman)
Jung Chang: Vilda svanar (Kina, självbiografi)

2) Fyra män från Norge:

Jan Kjaerstad: Förföraren, Erövraren, Upptäckaren (romantrilogi)
Henrik Langeland: Wonderboy (roman)
Lars Saabye Christensen: Halvbrodern (roman)
* Karl-Ove Knausgård: Min kamp 6 (roman)

3) Män av blandad härkomst:

Roberto Bolaño: Amulet (Chile, roman)
Roberto Bolaño: De vilda detektiverna (Chile, roman)
Colm Tóibín: Mästaren (Irland, roman)
Zakes Mda: Valsångaren (Sydafrika, roman)
* Kjell Westö: Hägring 38 (Finland, roman)
Teju Cole: Öppen stad (Nigeria, roman)
Mikael Fant: Vattnet i mars (Sverige, roman)
Jonas Gardell: Döden (Sverige, roman)
* Marcel Proust: Swanns värld (Frankrike, roman)
Mohamed Hanif: Mangon som sprängdes (Pakistan)


4) Från Nobelpristagarhyllan:

Francois Mauriac: Ormboet (Frankrike)
Mario Vargas Llosa: Bockfesten eller Staden och hundarna (Peru, roman)
J.M. Coetzee: Jesus barndom (Sydafrika, roman)
Gao Xingjian: En ensam människas bibel (Kina, roman)

*Grön färg = boken är utläst
*Gul färg = läsning pågår