lördag, december 28, 2013

Kanada

Kanada av Richard Ford nämns på listor över årets bästa böcker och det med all rätt för det är en fängslande och mycket välskriven roman. Det kanske inte så otippat att en roman av giganten Richard Ford är välskriven men om jag tillägger att vad jag e g e n t l i g e n menar är det att Kanada är stor litteratur, hamnar omdömet i en annan dager.

Jag sträckläste boken. Förvisso är handlingen sådan att jag ville hela tiden veta hur det skulle gå för huvudpersonen Dell Parsons - fast man i princip vet det redan från sidan ett. Men Ford är en sådan trollkarl att han håller spänningen och intresset högst levande alla 460 sidorna igenom. Ändå var det inte den enda anledningen till min tillfälliga besatthet av romanen. Fords språk och berättarstil har en sådan dragningskraft att de fungerar som kraftiga magneter.

Ford skriver detaljrikt och precist och fast han dels redan i början och dels även fortsättningsvis talar om vad som kommer att ske, sugs man som läsare in samma svarta hål som Dell. När man kommer ut på andra sidan är man inte alldeles samma människa längre. Inte sämre, inte bättre. Men en annan, förhoppningsvis lite klokare.

Boken handlar om Dell och hans tvillingsyster Berner samt deras föräldrar. Pappan, som har tvingats att lämna flygvapnet, försöker hitta sin plats i tillvaron men hamnar i olika och allt trängre återvändsgränder. Kanske symboliserar han den amerikanska drömmen när den gått snett. Mamman är judinna, läser gärna klassiska romaner och när författardrömmar. Berättelsen har sin början i staden Great Falls i delstaten Montana år 1960 när tvillingarna är 15 år gamla, deras föräldrar rånar en bank, hamnar i fängelse och Dells och Berners liv som de känner det tar för alltid slut. Från den dagen kommer familjen inte att finnas mer. Inledningsraderna är talande för hela boken:
Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.
Det är Dell som är berättaren och eftersom det har hunnit gå femtio år sedan händelserna 1960, sitter han med facit i hand och med den vuxne mannens syn på saken. Trots att han förlorade sina föräldrar som femtonåring har han aldrig att slutat vara en son, vilket påverkar hans förhållningssätt.

På ett djupare plan handlar Kanada om att överskrida gränser i våra liv och om vilka dramatiska förändringar det kan innebära, ofta ett the point of no return. När tvillingarnas föräldrar bestämmer sig för att råna en bank, överskrider de en viktig gräns alldeles medvetet. När det gäller barnen hamnar de i en situation som de inte har valt. De råkar i omständigheter som för alltid påverkar deras liv och som de tvingas att under resten av sina liv förhålla sig till och hantera. Dessutom uppstår det en hel kedja av omständigheter som följer på den första och som Dell (och även hans syster) har föga kontroll över eftersom de är barn. Varför heter boken Kanada? Därför att efter att föräldrarna har åkt fast hamnar Dell på andra sidan landgränsen, i Kanada. Det blir inte bara en resa från ett land till ett annat utan också en resa in i vuxenvärlden. En smärtsam sådan.

Romanens storhet ligger i dess allmängiltighet och dess klarsynthet när det gäller att skildra det mänskliga varats omständigheter. Det är en bok som lämnar ett tydligt avtryck i läsarens inre därför att den tvingar oss att förhålla oss inte bara till det lästa, utan också till oss själva.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.