måndag, december 09, 2013

En julkavalkad med författare, hattar och djur (del 9)

Bakom dagens kalenderlucka döljer sig en av Frankrikes mest betydande 1900-talsförfattare: Colette (1873-1954) . Hon var en excentrisk kvinna som stack ut på många olika sätt på sin tid, inte bara som författare, utan även som varietéartist och dansös. Även privat gick hon mycket sin egen väg. Jag har ett starkt läsminne från tiden då jag var kanske tretton fjorton år gammal och läste en bok av Colette som jag hittade på biblioteket. Den var tunn, omslaget var turkost. Än idag kan jag känna hur den låg i mina händer. Det var en Claudine-bok och jag var totalt uppslukad. Idag minns jag inte något av handlingen men jag minns läsupplevelsen, fascinationen och hur fängslad av berättelsen jag var. Det var ett stort ögonblick för mig då, antagligen ett av de som bidrog till att jag utvecklades till en läsande vuxen.Har du också ett läsminne med Colette eller ett citat uppskrivet nånstans? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.


God Jul!