måndag, december 23, 2013

En julkavalkad med författare, hattar och djur (del 23)

Lille prinsen är barnboken som också följer mig genom vuxenlivet, jag har läst den otaliga gånger tyst för mig själv och högt för min son och mina grundskoleelever förr i tiden. Mitt eget tjeckiska exemplar som är vältummat nu finns med mig här i Sverige, det står i bokhyllan bredvid den svenska versionen som jag skaffade när jag skulle skriva en B-uppsats i litteraturvetenskap. Uppsatsen handlade om narrativa perspektiv i boken, den ligger nånstans bland alla papper. Jag älskar Lille prinsen och mest av allt älskar jag kapitlet när räven berättar för lille prinsen hur han ska göra för att tämja honom. Jag tycker att det är en på alla sätt underbar och klok bok. Därför tillhör dagens lucka i julkalendern Antoine de Saint Exupery (1900-1944). I juli nästa år blir det 70 år sedan han dog och då kanske man kan hedra hans författargärning genom att göra naglarna extra fina. Och djurbilden? Finns ingen? Jodå, om du tittar noga så ser du elefanten under hatten på den franska sedeln. En författare, en hatt, ett djur. Perfekt.

Har du ett citat av Exupery uppskrivet nånstans? Eller har du ett minne eller en tanke kring författaren? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.