onsdag, december 18, 2013

En julkavalkad med författare, hattar och djur (del 18)

Karin Boye (1900-1941) är en av mina käraste poeter och därför är hennes plats i julkalendern självklar. När jag tänker på Karin Boyes dikter minns jag i samma tankeström tiden på 90-talet då jag fortfarande höll på att erövra det svenska språket och upptäcka svenskans skönhet. Hennes (och andra poeters) poesi spelade tveklöst en stor roll på min väg in i svenskan. Först långt senare upptäckte jag Boyes prosa, med Kallocain. Den boken fängslade mig mycket.

När jag sökte efter foton på Karin Boye och hittade bilden där hon som staty håller en blomma i ena handen och två hundar i den andra, hoppade jag nästa nav glädje. En härlig bild, tycker jag. Och på youtube hittade jag en ljudinspelning med Karin Boye när hon läser sin dikt Visst gör det ont när knoppar brister. Det känns på något sätt märkligt att höra hennes röst.
                       


Har du ett citat av Karin Boye uppskrivet nånstans? Eller ett minne eller en tanke kring författaren? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.


God Jul!