tisdag, december 17, 2013

En julkavalkad med författare, hattar och djur (del 17)

Idag hälsar Samuel Beckett (1906-1989) på i julkalendern, han som har skrivit I väntan på Godot: den underbart absurda, roliga och ledsamma pjäsen där ingenting händer (hela två gånger). Jag älskar I väntan på Godot för visst väntar vi alla på något som aldrig kommer, kanske vet vi inte ens alla gånger vad exakt det är vi väntar och hoppas på. Men vi väntar, fastnar i livet ibland.

Beckett tycks ha gillat att ha glasögonen i pannan.Samuel Beckett har sagt/skrivit många kloka och underfundiga saker. Har du ett citat uppskrivet nånstans? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.


God Jul!

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Fantastiska citat av Beckett! Jag tycker att hans pjäser är så minnesvärda. Det finns faktiskt några ord ur en Beckettpjäs som återkommer i mitt sinne. För några år sedan, förmodligen 2006, visade SVT ett antal Beckettpjäser. En av dem var Not I, där man under största delen bara fick se Julianne Moores mun medan hon talade; en röst som just blivit frigjord och inte kunde stoppa. Det jag minns, och jag är ganska säker på att jag minns fel, är några ord som upprepades: "What? The buzzing!" Fastän jag tror att jag minns fel är det min koppling till ett fantastiskt stycke.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag tror att du är någonting på spåret när du skriver att pjäserna är minnesvärda. Kanske för att det gärna upprepas saker i dem, fraser som sedan fastnar. Den pjäsen du nämner har jag varken sett eller läst. Verkar lite udda med att mest se en mun som rör sig. Men så pratar vi ju om absurdismens okrönte konung också. Tack för att du delar med dig av ditt minne.