söndag, december 15, 2013

En julkavalkad med författare, hattar och djur (del 15)

Eftersom jag var sjuk i början på december kunde jag tillbringa en gråtrist eftermiddag med att titta på filmen Mitt Afrika som sändes i svt. En av mina favoritfilmer, av den sorten som faller under kategorin "klassiska romantiska kärlekshistorier om kända författare, med vackra skådisar i huvudrollerna och med ett snyftslut". Att jag såg filmen gjorde att Karen Blixen har fått en plats i den här julkalendern. 

Förra året kom det en nyutgåva av Den afrikanska farmen men boken har stått oläst i bokhyllan. Nu har den dock flyttat ut från hyllan och ner på bokbordet bredvid läsfåtöljen. Det finns en chans att den blir läst i jul. Och om inte, så är den åtminstone en prydnad där den ligger - omslaget är otroligt vackert, tycker jag. 

När det gäller foton på Karen Blixen (1885-1962) fanns det ganska många att välja mellan från senare tid av hennes liv, bilder som man har sett många gånger, hennes magra ansikte. Men jag fastnade för dessa två. Om man vet att det är Karen Blixen på bilderna tycker man sig genast känna igen leendet. En fascinerande kvinna, ett fascinerande levnadsöde.


Alltså, ugglan.. Vilken härlig bild!
Har du något favoritcitat av Karen Blixen? Eller en tanke eller ett minne kring författaren? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.


God Jul!