torsdag, november 28, 2013

Hallå, är det någon där?

Är det värt att hålla på? Ibland undrar jag om det är för döva öron jag försöker göra min bokläsarröst hörd här på bloggen och jag är inte ensam som märker att kommenterandet av blogginlägg och responsgivandet har rasat och nått bottennivåer. Besöksstatistik är det bra ställt med, det är inget problem för Bokmania, men det är tråkigt att kommunikationen för det mesta endast är enkelriktad.

Anna undrade på sin blogg för en månad sedan om bloggen har tappat sin roll som plats för litteratursnack och när hon och jag pratade om det när vi sågs på Stockholm Literature, höll jag med henne. I viss mån har facebook och twitter tagit över, det är så lätt att gilla och favoritmarkera med ett klick medan det nu för tiden, när man främst läser bloggar i mobilen, är betydligt krångligare att lämna en kommentar på själva bloggen. Men det blir inte några längre kommentarer på twitter/facebook heller, mest bara den där tummen upp. Visst är det trevligt, men... Så det går inte att skylla på sociala medier enbart.

Sedan är det säkert tidsaspekten också. Man följer många bloggar, det bli många inlägg att läsa, man hinner eller orkar inte att regelbundet kommentera, kanske orkar man inte ens att tänka efter och formulera sin tanke. Lättast att behålla den för sig själv. Eller så tänker man att "jag gör det senare". Jag är inte guds bästa barn själv i det avseendet men jag försöker att lämna några kommentarer på några bloggar varje vecka i alla fall.

Vad tycker ni, både ni som själva bloggar och ni som bara är bloggläsare?