onsdag, oktober 09, 2013

Pojkjäveln

En av de bästa novellerna jag läst på länge heter Pojkjäveln och är skriven av Aino Trosell. Den handlar om en fars kärlek till sin son som har mage att plötsligt bestämma själv över sitt liv och välja en egen väg. Som förälder har man ibland lust att helst strypa ungen som inte vill göra som vi säger och inte heller vill lyssna på våra välmenta ord om vad som är bäst för ungdomen i fråga, det ingår i föräldraskapet, det är en känsla som man som förälder känner igen. Men den blandas alltid med kärlek och viss beundran inför och inre stolthet över avkommas styrka och målmedvetenhet. I Aino Trosells novell kommer dessa krockande känslor till uttryck och författaren prickar exakt.

I novellens inledning vaknar fadern svettig ur en mardröm i vilken han just var i färd med att döda sin son. Han grubblar över hjärnas irrvägar och minns grälet som han hade med sonen kvällen innan. Grabben ska bli svetsare, den jäveln. Han som har läshuvud och allt och skulle kunna bli något bättre än fadern blivit. Frun var inte till mycket hjälp under meningsutbytet. Du som alltid är så stolt över ditt svetsande, sa hon till honom, det har väl smittat av sig på pojken. Helvete! Då hör han pojkjäveln skramla i köket, går ut dit, de pratar. Det är tidigt på morgonen, grabben ska till jobbet. På kvällen hittar pappan en hälsning från sonen på köksbordet och ögonblicket som följer är ett av de vackraste beskrivningarna av faderskärlek som jag läst.

Det är en fantastisk novell, skriven med stor inlevelse och psykologisk insikt. Aino Trosell lyckas mycket bra med känslokrockarna och skildrar konflikten mellan fadern och sonen med ömhet, värme och humor. Sonen är en fin och klok kille som avväpnar sin pappa innan han hinner blinka.

Jag tycker också att det är roligt hur Aino Trosell utnyttjar sin något udda kunskap om svetsyrket. Det märks att hon själv tycker att det är ett spännande yrke att vara svetsare och att det krävs stor yrkesskicklighet för att vara bra på det. Hon har jobbat som svetsare i sin ungdom, hörde jag henne berätta en gång i någon intervju, och den här novellen andas verkligen fascination över hantverket.

Pojkjäveln finns som solitär antingen som ljudbok eller som e-bok (kostar endast 37 kr). Jag lyssnade på ljudboksversionen i Tomas von Brömsens mycket trevliga och behagliga uppläsning.

Köp novellen på Bokus eller AdLibris.