söndag, oktober 06, 2013

Manifest: Läs så att det syns!

"Vi måste börja läsa offentligt igen. Läsa i fysiska böcker, tidningar och magasin. Inte för att det är så mycket bättre än på läsplattan eller i mobilen, utan för att det visar att läsandet är gott", skriver språkvetaren Patrik Hadenius i DN den 28 september och föreslår ett åtgärdsprogram.

Jag håller absolut med att vi behöver läsa mer offentligt. Det är fint och inspirerande med människor med näsan i en bok på offentliga platser.


Hedenius uppmanar oss att följa honom och läsa lite annorlunda. Här är hans åtgärdsprogram i sex punkter samt min kommentar till var och en av punkterna.

1. På bussen. Tidigare läste jag e-post, bläddrade på Facebook och spelade Wordfeud (ja, jag vet, mina barn tycker att jag är en dinosaurie som fortfarande spelar det spelet). Nu ska jag i stället ha med mig en bok och läsa den så att alla ser.
Min kommentar: Nu åker jag väldigt sällan buss, men åker tåg ibland. Och då är det inte alls ovanligt att jag har en fysisk bok med mig. Ganska ofta har jag det, faktiskt. Så första punkten är ok för mig.
2. Under middagen. Det diskuterades när OS hölls i Moskva, vad tistron egentligen är för bär och om ”Bron” börjar klockan åtta eller nio. Allt detta gick att svara på genom att plocka upp mobilen. Men nu ska jag ta fram det tunga uppslagsverket, den illustrerade floran och dagens kulturdel. Inte för att de är bättre, utan för att visa att de finns.
Min kommentar: Det här är jag med på. Gillar förresten att springa nerför trappan för att hämta en bok i biblioteket på nedervåningen. Bra med lite motion under middagen. 
3. På fiket. Här sitter normalt folk med kontoret på fickan, uppkopplade mot gratis-wifi, och knappar med ena handen och dricker nytrendigt bryggkaffe med den andra. Jag låter datorn ligga i väskan och plockar upp en bok. En kvinna vid bordet bredvid frågar nyfiket vad jag läser.
Min kommentar: Jag önskar att jag skulle vara en sådan människa som sitter på caféer och läser. Har inte kommit dit än. Fikar sällan på stan och när jag gör det, är det i sällskap.
4. I sängen. På nattduksbordet ligger böckerna som borde läsas. Men där sitter också laddaren som jag kopplar in telefonen i. Och när jag gjorde det brukade jag passa på att lägga en patiens. Nu ska jag låta telefonen ta igen sig och plocka upp boken som ligger precis bredvid.
Min kommentar: Jag har aldrig mobilen bredvid sängen, den stannar kvar i köket över natten, avstängd. Men däremot läser jag gärna på surfplattan i sängen för med surfplattan behövs ingen lampa som annars stör min äkta hälft som sover bredvid. Tyvärr, den här punkten kommer jag att bryta mot av rent praktiska skäl. Dessutom vet alla här hemma redan att läsandet är gott.
5. På toan. För att inte tappa mobilen på golvet eller i toaletten plockade jag upp den ur fickan. Lade den kanske på handfatet. Nu ska jag låta den ligga kvar där och i stället se till att det alltid finns magasin att läsa.
Min kommentar: Har aldrig nånsin varken mobil eller lektyr med mig på toan och tänker inte börja med det heller. Där faller den punkten.
6. Hos frisören. Det är bara några minuters väntetid hos den högeffektiva drop-in-frisören. Där finns ett ställ med veckotidningar, och en back med barnböcker. Jag ska plocka upp en damtidning och gotta mig. Om Se & Hör sköter sig kommer det att ge flera fikasamtal framöver.
Min kommentar: Jag väljer nog hellre barnböckerna än Se&Hör. Men det finns i och för sig Femina och Tara också och där finns det lite recensioner, finns det inte det?

Vad tycker du om Patrik Hedenius åtgärdsprogram? Berätta på din blogg och lägg gärna till en egen sjunde punkt. Här är min:
7. Ute. Jag har flera gånger försökt att vid fint väder gå ut på lunchen, ta först en kort promenad med min bok under armen och sedan sätta mig på en parkbänk och läsa en liten stund, en kvart eller så. Mycket trevligt, men blir sällan av då jag anser mig inte ha tid. Vid några tillfällen i somras kunde jag till och med gå och läsa samtidigt på en rak och bred strecka, men då läste jag på mobilen, ajabaja.