torsdag, oktober 31, 2013

Kim Leine har fått Nordiska rådets litteraturpris 2013 - nu blir det att läsa av!

Foto: Magnus Froderberg/norden.org

Nordiska rådets litteraturpris som är på 350 000 danska kronor har i år tilldelats den dansk-norske författaren Kim Leine för romanen Profeterna vid Evighetsfjorden som enligt motiveringen är "ett medryckande epos om förtryck och uppror, ett antikolonialistiskt, brett förgrenat verk, som fantiserar över människan som kropp och tanke." Profeterna vid Evighetsfjorden är Kim Leines fjärde roman och berättar historien om den danske prästen Morten Falck som i slutet av 1700-talet reser till Grönland.

Leine är född i Norge, men flyttade till Danmark som 17-åring. Kim Leine har bott och arbetat på Grönland i 15 år. År 2004 återvände han till Danmark och debuterade med minnesromanen Kalak (2007).

2009 utkom romanen Tunu, där Kim Leine söker sig tillbaka till Grönland, denna gång som ram för berättelsen om en ung dansk manlig sjuksköterskas möte med det grönländska samhället och bygdekulturen.

Jag har inte läst något av Kim Leine men har varit lite nyfiken redan sedan Kalak kom ut för den boken har jag hört mycket gott om. Som så ofta har det bara inte blivit av att läsa den. Jag är jättenöjd och glad över att Leine vann för nu blir det att läsa av! Redan igår kväll klickade jag hem den prisade romanen som e-bok. Den verkar hur bra som helst. I vinter blir den läst, hurra. Här nedan finns ett reportage om författaren och Profeterna vid Evighetsfjorden som sändes i Kulturnyheterna.


Vad tycker du om årets vinnare? Jag försöker läsa böcker av de som vinner Nordiska rådets litteraturpris, förra årets vinnare Merethe Lindström har blivit en favorit. Brukar du läsa verk av vinnarna?