fredag, oktober 04, 2013

Det är bevisat nu: Proust och Joyce är bra för hjärnan och empatiförmågan

En ny vetenskaplig studie bevisar att människor som läser seriös litteratur blir bättre på att förstå andras känslor och tankar. Processen kallas för mentalisering eller "theory of mind" och handlar om att seriös skönlitteratur kräver ett helt annat intellektuellt engagemang av läsaren än underhållningslitteratur eftersom handlingen är mer oförutsägbar och personerna mer mångbottnade. Läsaren är också ofta tvungen att läsa mellan raderna och fylla i sådant som inte står klart uttalat i texten.

Det spelar alltså roll vad vi läser. Äntligen finns det ett argument mot påståendet  att "det inte spelar någon roll vad du läser, bara du läser". Kan vi avfärda det nu en gång för alla?


Den här artikeln fanns att läsa i Eskilstuna kuriren imorse.

5 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Intressant! Och egentligen helt logiskt!

Emil sa...

Härligt, nu har jag ytterligare ett argument att ta till i kampen för god litteratur!

Johannes sa...

Det är märkligt hur något så självklart kan få passera som en nyhet. Det här visste man väl för hundra år sedan. I alla fall om man kunde läsa mellan raderna...

mimmimarie sa...

Svart på vitt, men håller med Johannes.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Vi som läser tar resultatet som självklart, ungefär som att en rapport skulle bevisa att gravida kvinnor föder fler barn än män. Men eftersom det idag knappt är politiskt korrekt att högt tala om bra och dålig litteratur, är det bra att det påpekas att det faktiskt är skillnad på böcker och böcker.