torsdag, oktober 10, 2013

Alice Munro - ett utmärkt val av Svenska Akademien

Hon är kvinna, hon är novellist, hon är populär, hon är lättillgänglig som författare. Jag är mycket nöjd med Svenska Akademiens val av årets Nobelpristagare, inte bara för att jag för första gången i mitt bokläsande liv lyckades gissa rätt. Jag har läst För mycket lycka och Brinnande livet (recenseras här), Nära hem och Kärlek, vänskap, hat har jag kvar. Det har aldrig tidigare hänt att Nobelpriset i litteratur skulle gå till en novellist, så det är roligt att Akademien tänkte lite i nya banor. Motiveringen var ovanligt kort och begripligt i år: "Den samtida novellkonstens mästare". Ett stort grattis till Alice Munro!

Mina tre Munro-böcker har fått kliva ner från hyllan för fotografering ute i det fria.


SvD bjuder på en av Alice Munros noveller, Brinnande livet. Du hittar den här.

Har du läst Alice Munro?