tisdag, september 03, 2013

Tematrio: Tegelstenar

Veckans tematrio från Lyrans noblesser handlar om tegelstenar och uppgiften går ut på att berätta om tre minnesvärda tegelstensböcker som man har läst. Jag gillar att läsa tjocka böcker när jag är långledig; det är något speciellt med en läsning som varar länge och som inte behöver avbrytas i onödan.

1. Som nummer ett på listan över minnesvärda tegelstenar måste jag uppge Ulysses av James Joyce. Det var en personlig läsutmaning som jag ägnade mig åt förra sommaren och som resulterade i en hel serie blogginlägg. Att läsa Ulysses var på det stora hela mycket lättare och roligare än jag först trodde och jag är mycket glad över att jag har läst.

2. En annan tegelsten som jag tyckte mycket om var Sylvia Plaths Dagböcker. Den läsningen dokumenterades också i en hel bloggserie. Dessutom blev jag inspirerad av läsa mera av Plaths poesi och prosa.

3. Som nummer tre vill jag tipsa om Blonde av Joyce Carol Oates. Romanen Blonde är en fiktiv biografi om Marylin Monroe och en saftig tegelsten som man sträckläser utan en tanke på sidantalet. Ett blogginlägg hittar du här.

Var går gränsen mellan en normaltjock bok och en tegelsten? Jag skulle säga vid 500 sidor. Just nu håller jag också på med en: Wolf hall. Har bara 90 sidor kvar nu. Och senare i höst (eller i vinter) vill jag ge mig i kast med Knausgårds sexa.

Gillar du tegelstenar eller blir du avskräckt?

7 kommentarer:

Lena sa...

Har inte läst någon av dessa. Tack för tipset!

Ugglanoboken sa...

Jag gillar tegelstenar! Håller just nu på med just Ulysses. Skulle gärna vilja läsa Blonde någon dag!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

"Blonde" är fantastisk, läs den gärna.

Freja sa...

Jag håller med, tegelstenar läses helst när det finns en sammanhållen läsmöjlighet! Men jag var lite strängare än dig, jag drog gränsen vid 1000 sidor...

Anna sa...

Jag tycker mycket om att läsa tegelstenar men det måste vara när jag har tid. Blonde minns jag som enastående bra! Ser fram emot att läsa vad du tycker om Wolf Hall.

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Freja: Ojdå, tusen sidor som gräns? Det är tufft.

Xenia sa...

här är mina tre tegelstenar. http://kultursnack.blogg.se/2013/september/tematrio-tegelstenar.html