onsdag, september 11, 2013

Jag ska besöka Stockholm Literature i oktober

Vilken tur att man redan nu vet att det kommer att finnas ett bokliv även efter årets bokmässa!

Jag bloggade redan om det trevliga litterära evenemang som är på gång på Moderna museet i Stockholm den 26-27 oktober och avslutade inlägget med ett rop om att jag hemskt gärna önskar att åka dit. Och det ska jag, i alla fall en av dagarna. På lördag. Underbart! Bland alla intressanta författarsamtal som står på programmet har jag valt att hålla mig till Norge. Jag ska lyssna på Merethe Lindström och Jan Kjaerstad. Det matchar bra mitt sug att läsa en del norskt i höst/vinter.

Jag vet också redan att det är fler bokbloggare som tänker befinna sig på Moderna museet den dagen, vilket är förstås jätteroligt och jag hoppas att träffa Hermia och Anna. Ska du kanske också dit?Merethe Lindström samtalar med
Karin Mamma Andersson

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 13 

Merethe Lindström (född 1963) har länge räknats som en av de främsta norska prosaisterna. För Dagar i tystnadens historia blev tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris 2012 med motiveringen: "I en elegant, precis och eftertänksam prosa berättar Lindström om hur ett dramatiskt förflutet långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande." I år utkom romanen Saknade på svenska.

Karin Mamma Andersson (född 1962) räknas idag som en av Sveriges största konstnärer, representerad på konstmuseer världen över. Hennes bildvärld är säregen och fantasifull, inte sällan med folktomma ödesmättade landskap som manar till eftertanke. Hon berättar gärna historier i sina arbeten, historier av ett inte väntat slag. Hon har utfört flera Nobelprisdiplom åt författare, bland annat åt Elfriede Jelinek och Doris Lessing.

Samtalet hålls på norska och svenska.

I samarbete med Weyler förlag och Norges ambassad. 


Monika Fagerholm samtalar med Jan Kjærstad

LÖRDAG 26 OKTOBER 2013 KL 16.45 

Vad innebär ett författarliv i dag? Monika Fagerholm har valt en nordisk författare som hon skulle vilja träffa och samtala med under Stockholm Literature. 

Monika Fagerholm (född 1961) är en finlandssvensk författare bosatt i Ekenäs. Hon slog igenom 1994 med romanen Underbara kvinnor vid vatten som blev filmatiserad och översatt till nio språk. 2005 fick hon Augustpriset för Den amerikanska flickan. I år är hon aktuell med romanen Lola uppochner.

Jan Kjærstad, (född 1953) är en av de ledande författarna i den moderna norska prosan. Han är från början utbildad teolog och debuterade med en novellsamling 1980. Han har därefter skrivit flera stort anlagda romaner vilket gjort honom till en centralgestalt i den skandinaviska litteraturen. 2001 belönades han med Nordiska rådets litteraturpris för romanen Upptäckaren. 

Samtalet hålls på norska och svenska. 

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Atlantis och Norges ambassad.