onsdag, september 18, 2013

Boksoppa idag

23 minuter innan "föreställningen" ska börja. Tekniken fungerar.
Idag var det Boksoppa på Stadsbiblioteket i Eskilstuna och jag var den inbjudna talaren. Mycket trevligt! Så fantastiskt att det kom så mycket folk - kanske 40-50 stycken som tyckte att det var värt att betala femtio spänn för att höra mig prata om mina favoritböcker. Inklusive soppa och smörgås samt kaffe, men ändå.

Klockan är 12, folk är mätta, dags för mig att börja.
Under en timme berättade jag om totalt tolv favoritböcker, de som syns på bilden här nedan. Vid planeringen bestämde jag mig för att det är skillnad på "bra böcker jag läst" och "favoritböcker". Favoritböcker kräver att läsupplevelsen har bestått över en ganska lång tid, därför finns det bara en något så när nyutgiven bok med. (Bildpresentationen borde snart dyka upp på Stadsbibliotekets webb.)


Till min stora förvåning upptäckte jag
att anledningen till att just dessa böcker är mina favoriter
följer en tydlig röd tråd.
Mycket intressant. Vad säger urvalet om mig?


I tur och ordning berättade jag om:
1) Borta med vinden (Margaret Mitchell)
2) Tisdagarna med Morrie (Mitch Albom)
3) Berättelsen om Pi (Yann Martell)
4) Brott och straff (Fjodor Dostojevskij)
5) Andarnas hus (Isabel Allende)
6) En halv gul sol (Chimamanda Ngozi Adichie)
7) Lasermannen (Gellert Tamas)
8) Timmarna (Michael Cunningham)
9) Flickan med pärlörhänge (Tracy Chevalier)
10) Kvinnor och äppelträd (Moa Martinson)
11) Varför vara lycklig när du kan vara normal (Jeanette Winterson)
12) Doppler (Erlend Loe)

Ett stort tack till alla er som kom för att lyssna på mig!

Vilka är dina favoritböcker?