söndag, september 29, 2013

Bokmässan i korthet - lördag

Dag tre och den sista bokmässedagen för mig. Är fortfarande peppad men aningen mindre på hugget, börjar bli trött helt enkelt. Dröjer mig kvar i sängen lite extra på morgonen och läser en stund.


Förutom seminariet om fiktion versus autofiktion (se ett tidigare inlägg) lyssnade jag på en diskussion om Nobelpristagaren Mo Yans författarskap. Mo Yans svenska översättare Anna Gustafsson Chen samtalade med kritikern och sinologen Göran Sommardal om stilen och tematiken hos Mo Yan, vilken plats han har i den kinesiska litteraturen och hur det är att överföra hans verk till svenska. Det var intressant, för det gavs lite nycklar inte bara till Mo Yan utan också till kinesiska romaner i allmänhet. 


Dagens finaste pall åt bokmässegodiset.


Jag åt min andra räkmacka på tre dagar. Nu är kvoten uppfylld.Autografjägaren i mig var i farten. Årets troffé blev Sofi Oksanens autograf, är överlycklig över den trots att den är totalt oläslig och mest ser ut som konstigt klotter. 


Dagens andakt  - när jag lyssnade på favoritförfattaren i DN-s monter. Jens Liljestrand intervjuade henne.


Caitlin Moran! Om inte hon är den kvinna som pratar fortast och gestikulerar vildast och vågar ta mest plats och är allmänt mest crazy på det där härligt otvungna sättet, då vet inte jag. Gillar Moran.


Dagens virkningsinspiration i avdelningen för hem & trädgård.


Dagens råka-gå-förbi-och-lyssna-i-fem-minuter-ögonblick inträffade när jag passerade digitala torget och Roine Brynolfssom berättade att det tog honom fyra månader att läsa in Ulysses, att det var bland det svåraste han gjort som ljudboksuppläsare. 


Men jag hastade strax vidare för att lyssna på Aino Trosell som skulle berätta om och läsa ur sin nya roman "En egen strand". Jag är ungefär halvvägs i den boken (som ljudbok i Stina Ekblads fantastiska uppläsning) och den bjuder på överraskningar.


Dagens kaffesug botades effektivast i Bokons monter. Måste vara mässans godaste kaffe!


Dagens och hela bokmässans häftigaste och roligaste bokkasse handlar om e-böcker.


Och sedan var det inte så mycket mer. Men kanske var det min bästa bokmässa hittills.