onsdag, augusti 14, 2013

Tematrio - Yrkestitel

Jag läser nästan alltid nästan alla boktips som dyker upp på bokbloggarna under vinjetten Tematrio som Lyrans noblesser hittar på varje måndag men har själv inte varit med. Kanske någon gång i början för länge sedan, minns inte ens. Jag ska försöka att delta framöver, med start den här veckan. Veckans trio handlar om yrkestitlar och då ska man berätta om tre romaner/böcker/texter som innehåller ett yrke i titeln.

I min bokhylla hittar jag:

Fyrväktaren av Jeanette Winterson är en underbar berättelse om den tioåriga, föräldralösa flickan Silver som efter moderns död hamnar hos den blinde fyrväktaren Pew. Pew överöser Silver med berättelser och Silver lyssnar, fascinerad. Det är bok om rotlöshet, längtan och om att det någonstans i varje mörker finns ett ljus och en räddande fyr. Och så är det Wintersons språk, lika poetiskt och träffsäkert som alltid.

Själamakerskan av Michela Murgia utspelar sig i en liten by på Sardinien på 50-talet och handlar om unga Maria som är fosterdotter hos en rik, ogift och barnlös kvinna vid namn Tzia Bonaria Urrai. På Sardinien fanns det kvinnor som ända fram till 1960-talet ägnade sig åt primitiv dödshjälp - accabadora kallades dem, de som avslutarTzia Bonaria är en sådan accabadora, något som alla i byn vet, men inte Maria. Fast en natt fattar hon sina misstankar. En läsvärd berättelse och en spännande historia.

Den motvilliga resenären av Jenny Diski tycker jag också uppfyller kravet på ett yrkesord i titeln. Jenny Diski är nämligen resereporter, fast hon helst sitter hemma och inte reser någonstans överhuvudtaget. I den här boken skriver hon om sina resor till bl.a. Nya Zeeland och Lappland. Hennes stil är full av självironi, humor och iakttagelser som är mitt i prick. Diski är en fantastiskt bra stilist. En underhållande bok.