onsdag, augusti 21, 2013

Tematrio: Sommarens läsning

I veckans tematrio uppmanas vi att summera sommarläsningen lite grann och berätta om tre böcker som man läst i sommar. För mig känns det plötsligt väldigt länge sedan när jag bloggade om vilka böcker jag planerade att läsa på semestern. I slutet på juli konstaterade jag i ett annat inlägg att sommarläsningen gick som på räls, jag hade då bara en bok kvar att läsa. Nu är även den utläst. Vilka böcker var mest intressanta? Svårt att välja bara tre stycken, men regler är regler.

Liberty av Jakob Ejersbo var sommarens största höjdare och en av de bästa romanerna jag någonsin läst över huvud taget. En helt makalöst bra roman om några skandinaver i Tanzania på 80-talet. Boken är stark och mörk och handlar om biståndspengar som hamnar i privata fickor, men också om rasism, fördomar, missbruk, utnyttjande och familjer som faller sönder. Recenseras här.

Som nummer två vill jag nämna Madame Bovary av Gustave Flaubert som jag lyssnade på som radioföljetong i P1. Boken behöver ingen särskilt presentation, tycker jag, men jag kan säga att jag tyckte om både den och lyssnarstunderna. Det var en mycket trevlig morgonrutin med ett eller två avsnitt efter frukosten. Ett blogginlägg finns här.

Allt går sönder av Chinua Achebe läste jag också i sommar och blev tagen och fängslad av denna jord- och människonära berättelse om vad koloniseringen av Nigeria betydde för igbofolket. Den är fantastisk. Tyvärr har jag inte bloggat om boken, det blev inte av, men Okonkwo, som är livrädd för att betraktas som feg och blödig, har jag inte glömt. Romanens två första meningar: "Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida omkring. Hans berömmelse vilade på egna bedrifter", säger en hel del. Jag är mycket glad att jag äntligen har läst Allt går sönder men också lite ledsen över att jag nu har läsupplevelsen bakom mig.


5 kommentarer:

Jenny B sa...

Chinua Achebe är en fantastisk författare! Jag blir alltid glad när någon berättar att hen läst honom. Efter Allt går sönder kommer ju två andra böcker som är lika läsvärda, om än annorlunda i innehållet. Hoppas du gillar dem också!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

En vacker dag kommer jag säkert att bekanta mig med dem också.

Ugglanoboken sa...

Liberty låter verkligen spännande, speciellt när du verkar ha gillat den så mycket! Achebes bok verkar också bra, och på tal om inledingsmeningar har jag ett Quiz om just böckers inledningar, som du kanske skulle prova? :-)

http://ugglanoboken.blogspot.se/2013/08/ugglans-quiz-sa-borjar-boken.html

Tack för tipsen!

Freja sa...

Madame bovary läste jag när jag var ung, de andra är nya för mig. Särskilt trean låter mycket intressant, tack för tips!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Ugglanoboken: Kul med frågesport om inledningsmeningar. Ska in och titta.

Freja: Trean är en modern klassiker, en stor afrikansk roman. Läs den gärna.