fredag, augusti 02, 2013

Ravensbrück

Ravensbrück är en av tre romanbiografier som finns samlade i boken Tre romaner av Steve Sem-Sandberg. De två andra i denna centraleuropeiska trilogi om intressanta kvinnor heter Theres (om Ulrike Meinhof) och Allt förgängligt (om Lou Andreas-Salomé). Ravensbrück handlar om den tjeckiska journalisten, författaren och översättaren Milena Jesenská (1896-1944) som också har gått till historien som Franz Kafkas brevvän. Boken nominerades 2003 till Augustpriset och till Nordiska rådets litteraturpris.

Ravensbrück bygger på fakta och brev, författaren fabulerar inte men väver samman essäistiska passager med hjälp av skönlitterära uttryckssätt. Han skriver suggestivt och indragande och fram träder en skör men målmedveten kvinna som är präglad av moderns tidiga död och faderns avvisande kyla och som genomlever två olyckliga äktenskap, får en älskad dotter, hamnar politiskt allt mer på vänsterkanten. Som journalist är hon tuff och vältalig. Hon växlar hundratals brev med Franz Kafka.

Milena föddes i Prag 1896 och dog i koncentrationslägret Ravensbrück 1944. Hon arresterades av Gestapo eftersom hon var aktiv i motståndsrörelsen. Hennes städer var Prag och Wien och det är intressant att ta del av städernas kulturella och historiska anda under första halvan av 1900-talet för det var en så omtumlande tid. Genom Jesenskás ögon ser vi städernas ansikten och tidens spår.

Fanns det en skiljelinje handlade den mera om en skillnad i tid. Det fanns en tid som skyndade före och tid som liksom aldrig riktigt lyckades hinna ifatt: "Det påstås ofta att Prag är en urgammal stad", skrev Milena Jesenská /.../, "och av det får man känslan av att allt i Prag skulle vara gammalt och dött. Men så är det ju inte. Bättre vore det att säga att Prag är en rymlig stad, och att den har blivit rymligare med åren. Här finns alla tider närvarande samtidigt, medeltid och nutid, och ingenting av det är någonsin dött."

Detta att få läsaren att se verkligheten genom Milenas ögon är väsentligt, genom att citera och återge hennes ord och tankar återskapar författaren bilden av tiden och Milena och han lyckas med det otroligt väl. Jag tycker att det är sällan som man kommer en romanperson så nära. Och Ravensbrück är en roman, trots allt. Man läser den som en sådan. Det är en närmast elektrisk berättelse om ett liv, ett mycket spännande liv i en mycket spännande tid. I sitt berättande är Steve Sem-Sandberg lyhörd och respektfull.

Någon gång fram över vill jag gärna läsa även Theres och Allt förgängligt.

Också Ingrid tycker att Ravensbrück är en stark romanbiografi.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.