lördag, augusti 03, 2013

Prideböcker

Det är Pridevecka i Stockholm och då passar jag gärna på och tipsar om böcker i ämnet (enligt O, Lyrans noblesser, Butter tar ordet har redan tipsat). Vid en snabb titt i min egen bokhylla hittar jag minst tio böcker som handlar om personer som inte rättar in sig i det heteronormativa ledet och några av dem vill jag nu lyfta fram lite extra. Om du vill läsa mina tidigare blogginlägg om böckerna, följ länken.

John Irving är som författare känd för att hans romaner på olika sätt har sexualitet som ämne. Hans senaste roman I en människa  är inget undantag, tvärtom. Huvudpersonen i I en människa heter Bill och är en 70-årig bisexuell författare med talfel som berättar om sitt liv. Bokens nu är vårt nu men berättelsen börjar på 50-talet när Bill är 13 år gammal och bor med sin konventionella mamma och sin i Shakespeare förtjuste styvfar i den lilla staden First Sister i Vermont. Bills värld befolkas av familjen, brottare, lärare samt collegekompisar och deras föräldrar. Han står mycket nära sin morfar Harry som gärna spelar kvinnoroller i amatöruppsättningarna av Shakespeares pjäser på stadens teater och på kvällarna klär sig i sin avlidna hustruns kläder. Som 13-åring får Bill ett bibliotekskort och lär känna bibliotekarien miss Frost. Eftersom hon är transsexuell tillhör även hon kategorin ”sexuellt misstänkta”. I en människa är mer än läsvärd.

Döden i Venedig är en numera klassisk kortroman/novell av Nobelpristagaren Thomas Mann (1875-1955). Den skrevs 1912 efter att Thomas Mann och hans fru besökte Venedig och Mann förälskade sig i hemlighet i en ung, mycket vacker pojke. Det sägs att frun förstod allting när hon senare fick läsa Döden i Venedig. Döden i Venedig är en intensiv novell om besatthet, passion och död. Venedig drabbas nämligen av pest. 

Rikard Wolffs självbiografi Rikitikitavi har undertiteln "en folkhemsberättelse" och är en uppriktig, ödmjuk, välskriven och vacker skildring av Rikard Wolffs barndom, ungdomsår och vuxenliv. I den unge Rikards hjärta finns så mycket kärlekslängtan att det smärtar, det är vackert skrivet om första kärleksmötet och de som kom senare. Som vuxen lever Rikard Wolff mest för konsten, kanske för att döva den ständiga kärlekslängtan och rädslan för att vara ensam. Rikard Wolff har tidigt börjat leva som öppet homosexuell och i och med Änglagård-filmen blir han ett slags ”svart orm i folkhemmet”. När AIDS härjar på 80-talet påverkas hans liv mycket, det blir en mardrömslik tid även för honom. Hatet i samhället, vänner och kärlekar som dör. Men Rikard Wolff klarar sig undan hiv-smittan. Den här boken kom lite före Gardels Torka aldrig tårar utan handskar (KärlekenSjukdomen), så när jag sedan läste dem två första böckerna i serien visste jag redan om hur det var under aidsåren i Sverige och kunde bespara mig den värsta chocken. Men känslomässigt kunde jag ju inte värja mig.

Sedan kan jag utlova fler fantastiska läsupplevelser om man väljer att läsa dessa böcker: Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanett Winterson, Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa eller Innan männen av Nina Bouraoui. Alla tre handlar om homosexualitet, är djupt mänskliga och också språkliga juveler.