lördag, augusti 10, 2013

Lugn av naturen

Boken Lugn av naturen av Åsa och Mats Ottosson och fotografen Roine Magnusson är som en balsam för själen - dels för att den är så fantastiskt vackert utformad och rikt illustrerad med naturfoton, dels för att den handlar om hur vi med enkla medel kan minska stressens påverkan på vårt välbefinnande. Natur som friskvård och grönskan omkring oss som vårt kollektiva immunförsvar är inget att förakta. Lugn av naturen är en bok om naturen och dess magiska kraft och om vårt behov av att hitta tillbaka till närvaro, fokus och stillhet. Det är också en bok med massor av konkreta tips på hur vi kan få naturen in i vår vardag och varför vi faktiskt borde göra det.
Ju mer man är, desto mer av måste man ibland vara som motvikt. Annars blir det omöjligt att hålla balansen, till slut ramlar man omkull."
Åsa om Mats berättar på sitt personliga sätt om naturvistelser, sina egna och andras, och reflekterar kring vad de betyder för hälsan. I sina texter tar de stöd av (och presenterar) så väl aktuell forskning som människors egna erfarenheter och skönlitteratur. De visar oss gläntor i skogen där mindfulness kan utövas och där man kan sitta ostörd med sina tankar och sinnesintryck. Eller vad sägs om naturen som träningslokal?
"Utan gläntor och mellanrum i livet står man till slut där och känner sig både proppmätt och tom; vilsegången på ett sätt som ingen gps-funktion i världen kan lösa."

För tio år sedan råkade jag själv för arbetsrelaterad utbrändhet och depression med en tvåårig sjukskrivning som följd och jag minns våra semestervistelser på Gotland vid den tiden som jag upplevde som direkt läkande, hur jag mådde påfallande bättre och stärktes av våra milslånga promenader längs havet. Himlen, vinden, ljuset, sanden, vågskvalpet och dofterna var det enda som fyllde mitt sinne där och sköljde det rent från "det onda". När jag i somras läste Lugn av naturen förstod jag att det jag upplevde var närmast en naturlag. Jag har aldrig glömt effekten den gotländska naturen och landskapet hade på mig och har sedan dess sökt mig till naturen som botemedel mot stress. Vad jag vill säga med denna personliga utvikning är att det jag har lärt mig genom att intuitivt söka mig fram när jag mådde som sämst i kropp och själ, kan man ta en snabb genväg till genom att läsa boken Lugn av naturen. För mig var boken både en aha-så-är-det-upplevelse och en bekräftelse på jag själv har upptäckt. Apropå vågskvalpet på Gotland - via boken har jag fått tips om att P1 erbjuder en timme med ljudet av vågor för gratis nedladdning.

Lyssna: P1 Natt - Vågor inspelade vid Fridhem Visby Gotland

Åsa och Mats Ottosson inspirerar med sitt kunnande och sin kärlek till naturen, de mässar aldrig och viftar inte med pekpinnar. Inte heller bokens gästskribenter gör det. De låter oss förstå en viktig sak som vi lätt glömmer bort, nämligen att vi är en del av något större och att vi kan må bättre om vi tar oss tid att med alla våra sinnen uppleva helheten vi ingår i. Samtidigt pekar de också på det paradoxala i vårt förhållande till naturen, att vi uppvisar ett slags dubbelhet. Följden kan då till exempel bli att vi ägnar våra semestrar åt att sitta på klippor vid havet och mysa i det oändliga men kommer knappt ens på tanken att gå ut och sätta oss på en sten i skogen efter en stressig dag på jobbet.
"Detta lilla utsnitt - det du väljer att uppmärksamma - är din verklighet för stunden. Summan av dessa stunder är ditt liv."
När det gäller layouten älskar jag idén med transparenta sidor inflickade här och var och innehållande skönlitterära citat. Genom sidans mjölkvita genomskinlighet syns fotografiet på nästkommande sida. Det är så läckert! Också bokens färgsättning är vacker och talande för innehållet: vitt och ljusgrönt. Jag gillar även att sidorna har luft eftersom texterna inte upptar allt utrymme. Boken andas verkligen lugn och avkoppling.


Åsa och Mats Ottosson är erfarna författare med ett tjugotal böcker bakom sig och det är ganska troligt att du har någon av deras böcker i bokhyllan eller åtminstone har bläddrat i någon eller några. Jag har tidigare bloggat om Kor - en kärlekshistoria

Om du vill veta mer om boken Lugn av naturen, läsa första kapitlet eller andra utdrag, klicka HÄR.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.