lördag, augusti 24, 2013

Allt går sönder

Känslan av att jag äntligen har läst denna fantastiska roman: Varför väntade jag så länge? Men också lite sorg för att läsningen är gjort, att jag inte har just den läsupplevelsen att längta till längre. Fast det är klart, jag kan ju läsa om Allt går sönder av nigerianen Chinua Achebe (1930-2013) när helst jag vill, boken är ju inte försvunnen utan finns kvar. Den står i bokhyllan och ligger i läsplattan.

Allt går sönder (1958) tillhör den moderna afrikanska litteraturskatten och betecknas som den Stora Afrikanska Romanen. Den som ännu inte har läst boken ska inte låta sig skrämmas av detta för det finns ingen anledning att vara rädd för den bara för att den har fått det epitetet. Allt går sönder är en stor roman från och om Afrika, det är sant. Men lika sant är att den är lättillgänglig, klar i språket och enkel i sitt berättande. Den är sprungen ur igbofolkets historia och muntliga berättartradition och bjuder på en mänsklig inifrån-berättelse om kolonialismens mekanismer och igbofolkets traditionella livsföring.
"Barnet hör till fadern och hans släkt, inte till modern och hennes släkt. Och mannen hör till sina fäders land, inte till sin moders. Och ändå säger vi Nneka - ´mor är bäst´. Varför?" Det blev tyst. "Jag vill att Okonkwo ska svara mig". "Jag vet inte", svarade Okonkwo.    /.../       "Men slår fadern barnet så flyr det till sin mor för att få tröst. En man hör till fädernas land när allt går väl och livet är ljuvt. Men kommer sorg och svåra öden så flyr han till sin mors hemby. Där finns hon för att beskydda honom. Där finns hon begraven. Och det är därför mor är bäst." 
Romanen handlar om Okonkwo vars namn var känt i alla nio byarna och vida omkring och vars berömmelse vilade på egna bedrifter - för att fritt citera romanens två inledningsmeningar. Han representerar en traditionell afrikan - en krigare och en bonde - som vägrar anpassa sig till den vita mannens nyinförda regler. Det får han betala för. Han tvingas till ett flerårigt exil och när han återvänder är mycket i byn förändrat. Den vite mannens religion och juridiska lagar har tagit över men Okonkwo drar sig inte för att göra motstånd. Varför kan inte allting vara som förut? I sin kamp för att få sitt och klanens gamla, välkända liv tillbaka, går saker och ting snett. Mycket snett. Allt går sönder.

Okonkwo är inte särskilt sympatisk, hans agerande är ibland rent av avskyvärt, men han har ett imponerande driv och ett stort socialt patos. Han drar sig inte för att offra sitt eget liv för att försöka rädda klanen. Hans sociala ansvar går före personligt välbefinnande men han väljer fel medel. Tuffingen Okonkwos egen son är hans raka motsats. Inte bara för att han gillar de så kallade mjuka värden så som sång och poesi och förespråkar barmhärtighet, utan han tar också emot kristendomen och anpassar sig till det nya livet i kolonialismens spår. Och han överlever! Det är intressanta frågor som Achebe ställer och söker svar på. Motstånd eller medgörlighet? Var det gamla livet så mycket bättre? Var den vite mannens idéer endast av ondo? Allt går sönder är mycket komplex trots sitt enkla berättarstil.

Några andra som läst Allt går sönder: Lyrans noblesser, Matildas läshörna, Pocketblogg, Dagens bok.

Köp boken på Bokus eller AdLibris.