tisdag, augusti 13, 2013

1913 - århundradets sommar

1913 - århundradets sommar av den tyske författaren, kulturjournalisten och konstvetaren Florian Illies är en annorlunda bok men jag tyckte att den var mycket intressant och kul att läsa eftersom den gav mig möjlighet att uppleva en spännande och rolig tidsresa exakt hundra år tillbaka. 1913 - århundradets sommar är en berättande faktabok om historiska och kulturella händelser (och personerna bakom) som ägde rum det året, vilka personligheter som föddes eller dog, vem som skrev vilken numera klassisk roman eller målade en känd tavla, vem som ruvade på vilken stor idé eller inte, vem som var ihop med vem eller inte längre var det. Och så var Mona Lisa försvunnen! Månad för månad vävs en ansenlig mängd personligt utvalda händelser, skvaller, anekdoter och fakta samman till ett lapptäcke som, fast det är brokigt, är väldigt snyggt.

1913 är året innan första världskriget bryter ut men än så länge är stämningen på topp. Hitler är fortfarande en nolla och bor på ett ungkarlshotell i Wien, Eva Braun är bara en bebis och Stalin är kompis med Lenin. Tito är också ung och vill bli bilmekaniker, om jag minns rätt. Kafka skriver Förvandlingen, Thomas Mann gör succé med Döden i Venedig och grubblar över Bergtagen, Freud är en kändis som bråkar, Proust ger oss På spaning efter den tid som flytt och Stravinskij sitt Våroffer. Konstvärlden befolkas av Picasso, Duschamp, Kokoschka, Schiele och en hel drös andra modernister som gärna lever loppan men har också ångest. Vi har Rilke och Brecht och Musil och Camus och Joyce och Woolf. Louis Armstrong är en liten grabb som får sin första trumpet i ett desperat försök att få honom att lugna sig lite grann. Det roliga är att det känns som att man kommer de här människorna lite närmare in på livet. Bonus för boknördar är alla litterära referenser.

Man kan kanske tro att boken är rörig och endast bestående av upplysningar utan sammanhang men jag kan lugna alla potentiella skeptiker att Florian Illies inte bara har lyckats mirakulöst bra med det till synes omöjliga uppdraget att smidigt sy ihop alla historier och skapa ett logiskt och smidigt sammanhang utan har dessutom skrivit en bok som är verkligen underhållande. Han skriver med humor och det märks också att han besitter enorma kunskaper samt att det ligger en gedigen research bakom. Jag njöt av läsningen till största delen, även om jag (och det ska erkännas) ibland hoppade över stycken som handlade om folk vars namn inte säger mig någonting överhuvudtaget eftersom de tillhör specifikt det tyskspråkiga kulturarvet. Men det hände sällan. Jag kan förstå att innehållet är i viss mån tyskcentrerat när författaren är tysk men det skulle inte skada att vidga vyerna mer.

1913 var ett år som präglades av stor optimism och framtidstro och ingen verkade bekymra sig varken över bolsjevikernas framfart i Ryssland eller om det tilltagande bråket på Balkan. Det kan tyckas märkligt med tanke på första världskrigets utbrott året därpå, men det var väl en sådan tid.

Det vore roligt om det fanns en liknande bok om alla nästkommande år från 1900-talet, men det finns det inte. Synd. Nå ja,kul att 1913 finns då.Några andra som också har läst och skrivit om denna bok: Dagens bok, Martin Ackerfors, Mimmimaries böcker.


Köp boken på Bokus eller AdLibris .